JUSS OG SAMFUNN

– Viktig å overvåke utenlandske ledere

Amerikansk etterretningssjef slår tilbake.

Lederen for den nasjonale etterretningstjenesten, James Clapper, slo tilbake mot kritikken som har rammet de hemmelige tjenestene. Denne uken måtte han stille til høring på Capitol Hill.
Lederen for den nasjonale etterretningstjenesten, James Clapper, slo tilbake mot kritikken som har rammet de hemmelige tjenestene. Denne uken måtte han stille til høring på Capitol Hill. Bilde: Alex Wong(Getty Images/Getty Images/All Over Press
30. okt. 2013 - 08:05

Washington (NTB-AFP): Å forstå motivene til utenlandske statsledere har vært en viktig oppgave for amerikansk etterretning i minst et halvt århundre, ifølge USAs øverste etterretningssjef.

– Lederes intensjoner, uansett hvordan de kommer til uttrykk, er en grunnleggende del av det vi er ment å samle inn og analysere, sa James Clapper under en høring i Kongressen tirsdag.

Han la til at slik har det vært siden han begynte i etterretningsbransjen for 50 år siden.

På spørsmål om ikke det vil være gunstig å få direkte tilgang til utenlandske lederes kommunikasjon, svarte Clapper «jo, det vil det». Å vite bakgrunnen for andre lands politikk har uvurderlig verdi, ifølge etterretningssjefen.

Lederen for etterretningskomiteen i Senatet, Dianne Feinstein, har på sin side sagt at hun er motstander av denne typen spionasje.

– Allierte spionerer på USA

Avsløringen av at USA skal ha overvåket Tysklands statsminister Angela Merkel, har fått stor oppmerksomhet den siste tiden. Clapper kommenterte ikke disse opplysningene direkte, men antydet at det ikke bare er USA som bedriver denne typen virksomhet. Han bekreftet at allierte land har spionert på USA.

Lederen for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), Keith Alexander, deltok også under høringen. Det er NSA som skal ha stått bak overvåkingen av Merkel og flere andre stats- og regjeringssjefer i land som er alliert med USA.

I tillegg er det blitt hevdet at NSA har overvåket millioner av telefonsamtaler i blant annet Spania. Men denne framstillingen er feil, ifølge Alexander, som hevder europeiske etterretningstjenester selv har deltatt i overvåking av egne borgere.

Arbeidet med overvåkingen fant sted i krigssoner utenfor de aktuelle landenes grenser, ifølge avisa Wall Street Journal.

– Størst mulig skade

Avsløringene om USAs overvåking bygger på opplysninger fra den amerikanske varsleren Edward Snowden. Alexander mener opplysningene er blitt offentliggjort på en måte som skader USA maksimalt.

Under høringen i Kongressen kommenterte han hvordan opplysningene har nådd offentligheten litt etter litt.

– Det er gjort på en måte som gjør størst mulig skade. Jeg vet ikke hvorfor de ønsker å skade landet vårt. Men det er det som er blitt gjort, sa Alexander, ifølge den britiske avisa Independent.

Han la til at også USAs allierte er blitt skadelidende. Både Alexander og Clapper gjorde det klart at de mener Snowden er en forræder.

Kjernevirksomhet

Snowden jobbet tidligere som IT-konsulent for NSA. I dag oppholder han seg i Russland, hvor han har fått midlertidig asyl.

Opplysningene om USAs etterretning som Snowden har lekket, er blitt offentliggjort av britiske The Guardian og flere andre kjente aviser. Avsløringene er blitt porsjonert ut, og den siste tiden har den angivelige avlyttingen av utenlandske regjeringssjefer fått mye oppmerksomhet.

Andre avsløringer har dreid seg om NSAs massive overvåking av internett og vanlige menneskers telefonsamtaler i flere land.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Ifølge Alexander hadde Snowden innsyn i store deler av NSAs «kjernevirksomhet». IT-konsulenten skal imidlertid ikke ha hatt kjennskap til de aller hemmeligste delene av organisasjonens arbeid. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.