JUSS OG SAMFUNN

Viktig Apple-patent kan bli underkjent

Patentkontor har vurdert «gummistrikk-patentet» på nytt.

Det amerikanske patentkontorets nye granskning av Apples «gummistrikk-patent» kan få betydning blant annet for hvordan rettstriden mellom Apple og Samsung i California vil utvikle seg.
Det amerikanske patentkontorets nye granskning av Apples «gummistrikk-patent» kan få betydning blant annet for hvordan rettstriden mellom Apple og Samsung i California vil utvikle seg.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. okt. 2012 - 10:32

Det amerikanske patentkontoret, the United States Patent and Trademark Office, har i en foreløpig beslutning erklært at alle de 20 kravene i Apples amerikanske 7,469,381-patent for ugyldige, etter en ny vurdering av det fire år gamle patentet.

Patentet er blant de mest omtalte i år og var sentralt i rettssaken mellom Apple og Samsung i USA i sommer, men også i andre rettssaker som har involvert leverandører av Android-enheter. Patentet beskriver effekten som brukes i noe programvare for å markere enden av en liste eller et dokument ved at visningen spretter tilbake igjen når brukeren av en enhet med berøringsskjerm har rullet forbi enden. På grunn av denne elastiske effekten blir patentet populært kalt for «gummistrikk-patentet».

En rekke kilder, inkludert Groklaw og Florian Mueller mener at dette er gode nyheter for Samsung, dersom underkjennelsen blir stående.

Det amerikanske patentkontoret skal i sin nye granskning ha kommet fram til at det finnes eldre patenter som dekker det samme. Dermed begrunnes underkjennelsen med at patentet mangler oppfinnelseshøyde.

Apple har nå to måneder på seg til å overbevise patentkontoret at oppfinnelsen beskrevet i patentet er ny, til tross for de eldre bevisene på det motsatte, men også til å bevise at oppfinnerhøyden er tilstrekkelig til å forsvare at eksistensen til det aktuelle patentet.

Det er fortsatt uklart hvilken betydning en endelig underkjennelse av patentet vil ha for den videre rettsstriden mellom Apple og Samsung i California. Men trolig styrker det Samsungs argumentasjon i kravet om ny rettssak eller ankesak.

I Tyskland er det i september innført salgsforbud mot visse enheter fra Motorola Mobility på grunn av en europeisk utgave av det samme patentet. Men også EPO (European Patent Office) er i ferd med å granske patentet på nytt, og Mueller mener at EPO vil legge merke til endelig underkjennelse av det amerikanske patentet, selv om EPO står fritt til å komme til en annen konklusjon enn det amerikanske patentkontoret.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.