BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viktig europeisk bidrag: PC-kort og smartkort hånd i hånd

- PC-kort og smartkort går hånd i hånd i flere nye anvendelser. Dette er et viktig eksempel på at også europeisk teknologi kan bli en global standard, sier Robert Schneider, formann i den europeiske avdelingen av PCMCIA.

Eirik Rossen
14. mars 1997 - 12:00

PC-kort (tidligere kjent som PCMCIA-kort) standardiseres av et internasjonalt konsortium kalt PCMCIA. Blant de 300 til 400 medlemsselskapene er alle de store. En fjerdedel av medlemsmassen er europeiske selskaper, og halvparten av disse er igjen jevnt fordelt mellom Tyskland og Storbritannia. Frankrike har markert seg spesielt på bruken av PC-kort i kontrollsystemer for betalings-tv, både analogt og digitalt.

PC-kort finnes i dag på nesten hver bærbar PC. De fungerer som disker, som nettkort, som modem. Standarden er godt integrert med Windows 95, og gjør at systemer med PC-kort er selvkonfigurerende. PC-kort kan tas inn og ut av maskinen mens den kjører viktige programmer. Kanal 1s utsendte i Hannover bruker denne egenskapen daglig. Minnet til det digitale kameraet er et PC-kort. Når bilder skal overføres til pc-en, erstatter vi modemkortet med kameraets minnekort og leser det som enhver annen harddisk. Systemet bruker noen sekunder på å omkonfigurere seg, og piper diskret når det er klart. Dette er langt hendigere enn spesielle kort eller andre enheter på bordmaskiner.

Når blir så PC-kort like populære på bordmaskiner som på bærbare?

– Jeg tror gjennombruddet kan komme med sikkerhetsløsninger knyttet til smartkort og PC-kort, sier Steven Harper, formann i PCMCIA internasjonalt. – En annen faktor kan være bruken av PC-kort som standard grensesnitt mellom de mindre kortene du etter hvert finne i apparater som digitale kameraer og digitale lydopptakere.

– Den viktigste utviklingen av PC-kort i Europa skjer i dag innen kommunikasjon, som fjernnettilkopling gjennom ISDN eller GSM, sier Robert Schneider. – Sikkerhet er et annet sentralt område, der samvirke mellom PC-kort og smartkort blir stadig viktigere.

Ideen er at problemer knyttet til tilgangskontrollsystemer og transaksjoner over nettverk, forholdsvis lett kan løses med smartkort, og at PC-kort kan gjøres til nærmest universelle lesere av smartkort. I tilfeller der kontrollen må tilpasses datastrømmer i høy hastighet, f.eks. betal-tv og video på bestilling, åpner kombinasjonen av smartkort og PC-kort for nye avanserte og fleksible løsninger.

– Systemene som demonstreres her på CeBIT er utviklet av France Telecom, forteller David Cutts som har flere tillitsverv innen komiteer for digital video og standardiserte sikkerhetsløsninger. – De har en standard komponent, samtidig som de åpner for spesielle løsninger fra innholdsleverandørene. Vi tenker oss bokser som knyttes til tv-en og som har opptil åtte spor for PC-kort der innholdsleverandørene legger inn sin dekryptering og adgangskontroll. Dekrypteringen skjer i selve PC-kortet, mens adgangskontrollen sikres ved at PC-kortet igjen leser brukerens smartkort.

– Dette viser styrken i den europeiske smartkort-teknologien, understreker Schneider. – Banker over hele Europa er i ferd med å utvikle systemer der forbrukere bruker en PC for å overføre penger fra sin konto til et smartkort. Det naturlige grensesnittet inn til pc-en er et smartkort.

Schneider mener kombinasjonen av smartkort og PC-kort løser utfordringen som ligger i å bygge nettverksforbindelser som virkelig er sikre fra ende til ende.

– Det lar deg også knytte digitale signaturer til transaksjoner slik at juristene blir fornøyd. I USA arbeider blant andre Microsoft, Netscape, Hewlett-Packard og Intel med dette konseptet. Du vil ikke se produkter før om et par år. Men allerede nå innarbeides prinsippet i de grunnleggende systemene. Denne europeiske implementeringen er i ferd med å bli en global standard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.