Viktig nyhet i Office 2013

Microsoft vil endelig støtte sitt eget format.

Viktig nyhet i Office 2013
Microsoft-sjef Steve Ballmer den 16. juli i år da han presenterte en allment tilgjengelig testversjon av Office 2013. Bilde: Microsoft

Microsoft kunngjorde denne uken at den kommende Office 2013-programvare vil være den første fra selskapet som har full støtte for det ISO/IEC-standardiserte dokumentformatet Strict Open XML og OASIS-standarden Open Document Format (ODF) 1.2. Dette innebærer at Office 2013 kan åpne, redigere og lagre dokumenter i disse formatene.

Dagens utgave av kontorprogramvare, Office 2010, har full støtte for Transitional Open XML. Dokumenter basert på Strict Open XML kan åpnes og redigeres, men de må lagres i et annet format. Programvaren har også støtte for ODF 1.1, men ingen støtte for ODF 1.2.

Ifølge kunngjøringen fra Microsoft er de vesentligste forskjellen på Transitional og Strict Open XML at førstnevnte støtter tidligere definerte, Microsoft-spesifiserte datatyper, mens den sistnevnte ikke er avhengig av disse for å kunne gjengi innholdet i eksisterende Office-dokumenter uten tap av funksjonalitet og integrerte data.

ISO-standardiseringen av Open XML (også kjent som Office Open XML – OOXML) i 2008 førte til usedvanlig mye bråk og massiv kritikk av ISO fordi organisasjonen valgte å godkjenne formatet som en åpen standard, og for måten dette skjedde på.

Det er heller ikke til å skyve under en stol at det har vært noe pinlig for Microsoft at selskapet ikke før nå, nesten fem år etter at standardiseringen ble gjort, kan navngi en Office-versjon som har full støtte for standarden.

Dokumentformatstøtte i Office 2013 og eldre utgaver.
Dokumentformatstøtte i Office 2013 og eldre utgaver. Bilde: Microsoft

ODF 1.2 ble på sin side utgitt som OASIS-standard i januar i år. Den inkluderer blant annet spesifikasjonen for OpenFormula som standardiserer formlene brukt i regneark, og støtte for XAdES-baserte, digitale sertifikater.

Også PDF-støtten blir forbedret med Office 2013. Nyheten kalles for PDF Reflow, som gjør det mulig å åpne PDF-filer og gjøre dem om til full redigerbare Word-dokumenter. Men de redigerte dokumentene kan også lagres i PDF-format.

    Les også: