Viktig skritt mot felles Linux-grensesnitt

Et felles sett med grensesnitt for KDE og GNOME skal gjøre det enkere å utvikle programvare til Linux.

Et felles sett med grensesnitt for KDE og GNOME skal gjøre det enkere å utvikle programvare til Linux.

To av åpen kildekode-bevegelsens mest kjente organisasjoner, Open Source Development Labs (OSDL) og freedesktop.org, annonserte i går det første settet med felles grensesnitt for desktop-miljøene GNOME og KDE, som skal bidra til å løse én av de viktigste barrierene for utvidet bruk av Linux på skrivebordet. En forhåndsvisning av teknologien er nå tilgjengelig.

Programvaren er utviklet av det såkalte "Portland Project", og sikter mot en betydelig forenkling av prosessen med å portere og integrere applikasjoner på Linux-skrivebord basert på KDE og GNOME.

Portland Project ble etablert i desember i fjor for å løse interoperabilitetsproblemer for uavhengige programvareleverandører som tilbyr applikasjoner som må fungere, uavhengig av Linux-distributør eller skrivebordsmiljø.

Protokollene er blitt utgitt til uavhengige programvareleverandører for testing, og den første betautgaven kan ventes i mai. Det endelige settet med grensesnitt er tenkt inkludert i Linux Standard Base, Linux-industriens standardopptegnelse for interoperabilitet mellom applikasjoner og Linux-plattformen.

- Portland Project-protokollene er som sendt fra himmelen for en uavhengig programvareleverandør som CodeWeavers, sier Jeremy White i CodeWeavers, i en pressemelding.

- Det gjør grunnleggende desktop-integrasjon mye enklere, kutter utviklingstiden og reduserer problemene med utviklingen. Videre, når dette blir utbredt, vil det la programvareleverandører levere ett enkelt produkt som fint integrerer med hvilket som helst miljø brukeren velger, sier White.

    Les også:

- Portland Project beveger seg raskt for å levere felles grensesnitt som vil gi PC-leverandører det puttet de trenger for å gjøre Linux til en virkelig del av deres forretningsstrategi, sier Stuart Cohen, administrerende direktør for OSDL, i en pressemelding.

- OSDL er glade for å spille en rolle i dette viktige og lovende arbeidet, som eksemplifiserer styrken ved samarbeid, og som vil ha stor betydning for den videre utviklingen av Linux på skrivebordet og tilsynekomsten av den åpen kildekode-baserte applikasjonssuiten, sier Cohen.

Forhåndsvisningen som nå er tilgjengelig på dette nettstedet, fokuserer på to sett med grensesnitt - en samling kommandolinjeverktøy og et sett med bibliotek-API-er (Application Program Interface) som kalles DAPI. DAPI-APIe-ene er del av et serviceorientert arkitektur som Linux-leverandører kan benytte for å tilby tilpassede tjenester samtidig som man vedlikeholder et felles sett med grensesnitt på tvers av skrivebordene.

- Vi er sikre på at Portland-grensesnittene vil øke bruken av Linux på skrivebordet og øke både etterspørselen etter og bidragene til vår programvare. Portland oppmuntrer dessuten til tredjeparts utvikling for bedriftsapplikasjoner for Linux desktop-plattformen, sier Jeff Waugh, direktør for styret i GNOME Foundation.

Han får støtte fra Thiago Macieira, en teknisk direktør i KDE, som mener at et felles sett med grensesnitt vil la uavhengige programvareleverandører skrive applikasjoner som integrerer med ethvert operativmiljø brukerne velger.

- Våre utviklere har arbeidet sammen med uavhengige programvareleverandører for å gjøre dette mulig, og vi mener at denne innsatsen tilfører økosystemet for Linux på skrivebordet reell verdi.

Den endelige utgivelsen av Portland 1.0 kan ventes i juni i år, men timeplanen for utgivelser avhenger av fortsatte tilbakemeldinger og samarbeid fra fellesskapet.

- Vi forventer at det engasjementsnivået vi har sett de tre siste månedene, vil gjøre det mulig for oss å holde timeplanen, og at ytterligere tilbakemeldinger fra programvareutviklere omkring denne forhåndsvisningen vil gjøre 1.0-utgivelsen svært solid, sier Waldo Bastian, Linux klientarkitekt ved Intel, i en pressemelding.

Til toppen