Vil at du fortsatt skal mislike Java-installasjonen

Kvitter seg med Ask.com, men en erstatter er klar.

Vil at du fortsatt skal mislike Java-installasjonen
Oracle skal ikke lenger tjene penger på å narre Java-brukere til å installere Ask.com-verktøylinjen. I stedet skal de som installerer Java narres til bruke Yahoo som søkemotor i nettleseren. Bilde:

Oracle har fått masse kritikk at installasjonen av Java inkluderer et ferdig avkrysset valg om å installere verktøylinjen til Ask.com. Det har ført til at mange brukere som har vært litt for raske til å klikke seg gjennom installasjonen, har fått installert programvare de egentlig ikke har ønsket.

Oracle har forklart det hele med kommersielle hensyn og avtaler, trolig ting som Oracle overtok da selskapet kjøpte Sun Microsystems i 2010.

Men nå ser det ut til at Oracles avtale med Ask.com har løpt ut på dato.

Det betyr likevel ikke at Java nå kan installeres eller oppdateres uten fare for å installere noe uønsket.

Bakgrunn: Oracle forsvarer «møkkavare»

Yahoo!

For ifølge blant annet Wall Street Journal, kunngjorde Yahoo-sjef Marissa Mayer denne uken at selskapet har inngått en avtale med Oracle om å erstatte Ask.com i Java-installasjonsprogrammet.

Mens verktøylinjen til Ask.com i noen tilfeller har blitt betegnet nærmest som skadevare som delvis er skjult og kan være vanskelig å bli kvitt for enkelte, skal Yahoo være betydelig mindre påtrengende.

Fortsatt er valget krysset av som standard, men resultatet av at man glemmer å fjerne det, fører ikke til at det installeres uønsket programvare på maskinen.

I stedet blir Yahoo satt til å være standard søkemotor i nettlesere som Chrome og Internet Explorer, og Yahoos nettsted vil bli vist hver gang man åpner en ny fane.

Det hele framstår likevel som et litt desperat trekk fra Yahoos side.

Bundling av Yahoo i Java fra Oracle
Det er på dette trinnet det nå er nødvendig å være oppmerksom dersom man installerer Java. I alle fall dersom du ikke ønsker å bytte søkemotor og standard faneside til Yahoo. Bilde: MARY KAWAHIRA
 

Les også: Oracle byr på mer møkk

Kritikken fortsetter

Det handler likevel om å forsøke å narre uoppmerksomme brukere til å få en brysom «gave» de egentlig ikke vil ha.

Ben Edelman, en professor ved Harvard University som tidligere har uttalt seg sterkt kritisk til ordningen med Ask.com i Java-installasjonen, har blitt spurt av Wall Street Journal om hva han mener om den nye avtalen, som altså ikke fører til noen installasjon av programvare i tillegg til Java.

-Det er fortsatt en avskyelig taktikk. Dersom vi gjør sikkerhetsoppdatering om til muligheter for markedsføring, vil forbrukere rimelig nok ignorere eller utsette oppdateringene, og da vil vi all bli utsatt for datamaskiner som er mindre sikre, sier Edelman.

I hvilken grad en slik taktikk vil gi noen positiv effekt til Yahoo, er ukjent. Etter alle disse årene med påtrengende virksomhet er Ask.com fortsatt en ubetydelighet.

Hvor mye Oracle tjener på disse distribusjonsavtalene, er ukjent.

Oracle er dog ikke alene om å ha slike ordninger. Blant annet kan man raskt få installert et sikkerhetsverktøy fra McAfee dersom man ikke følger ned når man laster ned Adobe Flash Player til Windows.

Mer om problemet: Java sprer villedende programvare