TELEKOM

Vil at staten skal overta kobbernettet

I Sverige tar debatten om eierskap av telenettet en ny og radikal vending.

11. apr. 2008 - 08:34

I Danmark og Sverige har det gjennom 2007 gått en debatt om eierskap av det såkalte kobbernettet, altså de lokale telefonsentralene og telefon-ledningene som går ut til alle leiligheter og hus.

Teliasonera, det gamle telemonopolet har måtte skille ut kobbernettet i et eget selskap, men fremdeles heleid datterselskap. Meningen er å sikre bedre konkurranse og helt like betingelser.

Her i Norge har ikke diskusjonen kommet like langt, men i Sverige tar nå debatten en ny vending: Sosialdemokratene, som nå ikke har regjeringsmakten vil gå et steg videre. Åtte riksdagrepresentanter (tilsvarer stortingsrepresentanter) har undertegnet et forslag om at staten skal overta hele eierskapet til kobbernettet.

Årsaken er at den sittende regjeringen har sagt at man vil selge statens eierandel på 34 prosent i TeliaSonera i nær fremtid.

Riksdagrepresentantene sammenligner telenettet med kraftnettet og påpeker at det nasjonale distribusjonsnettet er heleid av svenske Statskraft, slik det er i Norge. Slik burde også kobbernettet vært eid, mener sosialdemokratene, skriver nyhetsbrevet Telekomnyheterna.

De åtte representantene mener at et statlig eierskap er blitt viktigere fordi bredbånd er blitt en så kritisk infrastruktur del av moderne, vestlige samfunn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.