Vil avsløre «ensomme ulver» på nett

Forsker Lisa Kaati mener man må prøve å utvikle hensiktsmessige dataverktøy.

Lisa Kaati har satt seg fore å utvikle dataverktøy som kan analysere nettet for å avsløre ensomme ulver som planlegger alvorlig kriminalitet.
Lisa Kaati har satt seg fore å utvikle dataverktøy som kan analysere nettet for å avsløre ensomme ulver som planlegger alvorlig kriminalitet. Bilde: FOI.se
2. nov. 2011 - 12:41

Stockholm/Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Dataprogrammer som systematisk overvåker internett vil kanskje kunne avsløre såkalte ensomme ulver som planlegger alvorlig kriminalitet, mener en framtredende svensk forsker.

– Det er kjempevanskelig å finne dem, og det vil være kjempevanskelig å utvikle dataprogrammer som kan avsløre deres intensjoner. Det eneste man kan gjøre er å forsøke, sier forsker og internettspesialist Lisa Kaati (36) ved det svenske Totalforsvarets forskningsinstitutt FOI til NTB.

– Ingen av de såkalte ensomme ulver er like. Hver eneste har individuelle trekk, sier hun for å understreke hvor vanskelig en kartlegging vil være.

De såkalte ensomme ulvene er kommet i søkelyset igjen etter Anders Behring Breiviks terror og massedrap 22. juli. Mange har pekt på at det er en særlig vanskelig type terror å avsløre fordi de ikke har noen omfattende kommunikasjon med andre.

Mange spor
Kaati peker på at også såkalte ensomme ulver etterlater seg en rekke spor på internett og andre steder gjennom meningsytringer, kjøp og anskaffelser.

– Flere av dem ytrer seg på internett. Noen ganger skjuler en og samme person seg bak flere pseudonymer. Samtidig anskaffer de seg ting eller gjør noe. Hvis en person med ekstreme meninger lærer seg å skyte, bestiller kunstgjødsel eller overtrekker kredittkortet sitt, er det hver for seg en opplysning ikke spesielt interessant eller oppsiktsvekkende, forutsatt at den er lovlig, sier Kaati.

– Men hvis man kan koble flere slike opplysninger sammen, får man et bilde som kan være urovekkende. Da er kanskje tiden inne for at Säpo tar en telefon til vedkommende, sier hun.

Säpo er det svenske sikkerhetspolitiet, tilsvarende det norske PST.

Vil forske
Kaati, med doktorgrad i informatikk og tidligere svensk mester i den kinesiske kampsporten wushu, forteller at hun og hennes kolleger ikke er i gang med noen systematisk forskning på dette området. Foreløpig ser de bare på forskjellige metoder i et slikt arbeid.

Hun er også meget oppmerksom på at omfattende overvåking på internett vil kunne ha etiske og politiske konsekvenser.

– Hvis vi får finansiering til forskning, vil trolig også jurister og etikere komme inn, sier hun.

Hun peker også på de omfattende mannskapene og lønnsutgiftene det ville kreve om slike analyser skulle utarbeides ved at politiansatte fysisk satt og surfet og forsøkte å følge med på alt som skjedde på internett.

I bruk
Säpos analysesjef Johan Olsson sa i forrige uke til nyhetsbyrået TT at hans organisasjon ikke har ressurser til å følge med på alle blogger og andre internettsider der innlegg raser inn hvert sekund.

Han innrømmer at man følger med og har visse verktøy til å observere hva som skjer, men vil ikke si noe detaljert.

– Vi vil ikke at folk skal kunne beregne hva de skal gjøre for ikke å bli oppdaget, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.