UTVIKLING

Vil bedre webopplevelsen på mobilen

Mozilla forsøker å gjøre mer mobilfunksjonalitet tilgjengelig for webapplikasjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2011 - 14:34

Mens mobilapplikasjoner gjerne har tilgang på en mengde funksjonalitet som tilbys av smartmobilen gjennom standardiserte programmeringsgrensesnitt, er situasjonen en annen for webapplikasjoner. Man kan for eksempel ikke erstatte meldingsapplikasjonen i mobilen med en webapplikasjon, først og fremst fordi det ikke finnes noe weborientert programmeringsgrensesnitt som gir webapplikasjonen den nødvendige tilgangen.

Noe av bakgrunnen for denne situasjonen er at tanken bak den åpne weben er at den skal fungere på tvers av nettlesere, operativsystemer og enheter, i motsetning til dagens mobilapplikasjoner, som bare fungerer på enheter med samme operativsystem.

Definisjonen med weborienterte programmeringsgrensesnitt krever mer samarbeid mellom selskaper som ellers konkurrerer, og dette har ofte vist seg å ta tid. Men for å komme noen vei, må noen starte.

Mozilla har vært en pådriver for å for på plass flere nye weborienterte programmeringsgrensesnitt og teknologier. Stiftelsen har for lengst definert et programmeringsgrensesnitt som gir Firefox tilgang til mobile enheters akselerometer og var initiativtaker til 3D-grafikkstandarden WebGL.

WebAPI

På bakgrunn av dette har Mozilla nå kunngjort et nytt initiativ, som kalles for WebAPI. Hensikten med dette er å redusere avstanden mellom systemspesifikke og webbaserte applikasjoner. Målet er et ensantert programmeringsgrensesnitt som gir tilgang til mer mobiltelefonfunksjonalitet, uavhengig av operativsystem. Spesifikasjonen vil deretter bli levert til W3C for potensiell standardisering.

I forbindelse med arbeidet skal Mozilla bygge en rekke webapplikasjoner som utnytter WebAPI. Det nevnes blant annet applikasjoner oppringing, adressebok, tekstmeldinger, kamera, bildegalleri, kalkulator, mobilstatus og -innstillinger, kart, i tillegg til spill. På prosjektsiden er det en oversikt over hvor langt Mozilla har kommet med å implementere støtte for de ulike WebAPI-teknologiene i Firefox.

Mozilla understreker i kunngjøringen at sikkerheten er en veldig viktig faktor i denne sammenheng. Det ville være en katastrofe dersom vilkårlige websider- og applikasjoner kan få tilgang til brukerdata på mobilen, eller til å bruke kamera uten at brukeren vet om det. I noen tilfeller vil tilgangen bli håndtert på samme måte som tilgangen på posisjonsdata, ved at brukeren må gi tillatelse til hver enkelt webapplikasjon. Men det skal også brukes andre teknikker.

WebAPI-prosjektet er utvilsomt relatert til Mozilla operativsystemprosjekt, Boot to Gecko.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.