Vil begrense, men ikke stoppe CD-kopiering

Flere plateselskaper tester nå ut en metode som skal gi kundene tilgang til å kopiere CD-er et begrenset antall ganger.

Flere plateselskaper tester nå ut en metode som skal gi kundene tilgang til å kopiere CD-er et begrenset antall ganger.

Plateselskapenes forsøk på å hindre kopiering av CD-er gjennom løsninger implementert i selve CD-platene, må anses som temmelig mislykkede. Ikke bare har løsningene ofte ført til at CD-ene ikke kan spilles av ved hjelp av ved hjelp av brukernes PC-er eller bilstereoer – noe som igjen har ført til sinte kunder, men også har flere av løsningene har vist seg svært enkle å omgå, hvis de i det hele tatt har virket.

Blant annet BMG har gitt ut CD-er med kopisperre som kun fungerer under Windows så lenge autostartfunksjonen for CD-ROM-spilleren er aktivisert. Funksjonen kan enkelt deaktiveres ved at brukeren holder ned skifttasten på tastaturet mens CD-en legges inn i CD-ROM-spilleren.

Nå skriver News.com at flere store plateselskaper tester løsninger som ikke hindrer CD-kundene i å lage sikkerhetskopier av platene, men som bare begrenser antallet ganger dette kan gjøres. Løsningen skal også hindre at de kopierte utgavene brukes til å lage enda flere kopier. Begge de to store selskapene innen digital rettighetsforvaltning (DRM), Macrovision og SunnComm vil trolig kunne tilby ferdige løsninger for dette i løpet av få måneder, uten at detaljer om hvordan løsningene fungerer, er oppgitt.

- Det finnes en fin DRM-balanse som ingen ennå har truffet, spesielt når det gjelder fysiske CD-er, sier Mike McGuire, analytiker i GartnerG2, til News.com.

- Hvis det er noen som ønsker å lage 25 kopier til resten av verden og finner ut at de ikke kan gjøre dette, er det sannsynligvis få som vil klage. Men hvis noen finner ut at de ikke kan lage en kopi til barna slik at de kan spille den i bilen, vil man oppleve at mange vil returnere CD-ene, sier McGuire.

Til toppen