Vil benåde Alan Turing posthumt

Krypto-geniet må få oppreisning, mener Stephen Hawking.

Vil benåde Alan Turing posthumt
Professor Stephen Hawking ber den britiske regjeringen å benåde Alan Turing. Bildet (t.h) viser Turings statue i Bletchley Park, der han arbeidet under andre verdens krig med å knekke tyske krypteringskoder. Bilde: NASA & Wikimedia Commons / Jon Callas

Britiske Alan Turing (1912-1954) sørget for å knekke Nazi-Tysklands krypteringskoder. Matematikkgeniet regnes som en av de som sterkest bidro til å vinne andre verdenskrig.

Den berømte fysikeren Stephen Hawking og andre forskere tar nå til orde for at kodeknekkeren skal få en offisiell benådning fra britiske myndigheter, melder The Register.

I 1945 mottok Turing utmerkelsen Order of the British Empire (OBE), selv om innsatsen og arbeidet forble hemmelig til 1970-tallet. Senest i 2012 ble to avhandlinger han skrev om kryptoanalyse avgradert.

Selvmord

Turing ble i 1952 dømt for homofil praksis som den gangen var ulovlig i Storbritannia. Dermed mistet han sin sikkerhetsklarering og muligheten til å jobbe videre med kryptografi og hemmelige tjenester.

Han ble også tvunget til å gjennomgå hormonbehandling for å bli «kurert» for sin legning. Da han to år senere døde av cyanidforgiftning, det ble funnet et halvspist eple med gift ved siden av ham, ble dødsfallet erklært som selvmord.

Unnskyldning

Britiske parlamentarikere har i sommer framlagt forslag, som hvis det vedtas i begge kamre gir mannen en offisiell unnskyldning.

Konservative Lord Grade har i Overhuset bedt regjeringen om å revurdere en posthum benådning av Turing. Daværende statsminister Gordon Brown unnskyldte i 2009 behandlingen av krigshelten, men ville ikke formelt benåde ham for «lovbruddet».

I forrige uke gjentok justisminister Lord McNally at regjeringen kun gir benådning i saker der den domfelte kan bevises å ha vært uskyldig.

- Doktor Turings dom, i hovedsak for homoseksuell aktivitet, kom etter en straffbar handling som vi i dag oppfatter som diskriminerende og som siden er opphevet. Det var en sjokkerende og upassende skjebne for noen som hadde bidratt så mye til vitenskapen og til forsvaret av landet sitt, sa McNally ifølge The Register.

Standpunktet sees i lys av datidens lovverk. Benådning kan ikke gis for å angre effekten av lovgivning som nå anerkjennes som gal, mente justisministeren.

Likevel øker nå presset for å gi en av forrige århundres største genier en oppreisning. Flere lorder har sammen med professor Stephen Hawking og andre vitenskapsmenn signert et brev hvor de ber statsminister David Cameron «å formelt tilgi den ikoniske britiske helten»

Datapioner

Foruten å knekke blant annet Enigma-koder, som regnes som avgjørende for å snu krigslykken under andre verdenskrig, skapte Turings matematiske konsepter grunnlaget for programmerbare elektroniske datamaskiner.

Kilder:
Wikipedia, Store Norske Leksikon, The Register

    Les også:

Les mer om: