Vil bli italiensk tele-kjempe

Nærmere 450 milliarder kroner i kontanter, aksjer og verdipapirer vil italienske Olivetti betale for å overta det fem ganger større Telecom Italia i det som karakteriseres som et fiendtlig bud. Telecom Italias datterselskap, Telecom Italia Mobile (TIM) vurderer også å by på sitt eget morselskap for å blokkere for oppkjøpet.

Nærmere 450 milliarder kroner i kontanter, aksjer og verdipapirer vil italienske Olivetti betale for å overta det fem ganger større Telecom Italia i det som karakteriseres som et fiendtlig bud. Telecom Italias datterselskap, Telecom Italia Mobile (TIM) vurderer også å by på sitt eget morselskap for å blokkere for oppkjøpet.

Olivetti var på konkursens rand for to år siden, men økte i verdien seks ganger i løpet av 1998, etter at datavirksomheten ble skilt ut som eget selskap og Olivetti konsentrerte seg om telekom. Selskapet kontrollerer i dag sammen med tyske Mannesmann Italias nest største og Europas tredje største mobilselskap, Omnitel.

Olivetti sin suksess på børsen det siste året, kommer i stor grad av engasjementene i selskapene Infostrada og Omnitel, som begge vil selges som en del av budet. Foruten Mannesmann, eier Bell Atlantic og Airtouch aksjeposter i Omnitel.

Det er første gangen noe privat selskap forsøker å kjøpe opp et av de tidligere statlige telemonopolene i Europa.

Budet på Telecom Italia er det største i Europa innenfor telekom og et av de største uansett bransje. Olivetti's toppsjef, Roberto Colaninno, vil lede det nye selskapet og det er ventet at han vil fortsette suksess-strategien fra Olivetti med restrukturering og kostnadskutt. Telecom Italia har hatt ledelsesproblemer, med tre ulike toppsjefer på halvannet år. Dette har også gått ut over aksjeverdien på det delprivatiserte televerket, som Olivetti mener er sårbart for utenlandske oppkjøp. Olivetti håper dette argumentet går hjem hos de italienske myndighetene, som har beholdt en vetorett i saker som kan endre Telecom Italias eierskap.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at Telecom Italia Mobile, selv vil by på Telecom Italia for å blokkere for et Olivetti-oppkjøp.

Markedsverdien på Telecom Italia Mobile er for tiden rundt 42,6 milliarder euro (370 milliarder kroner), mens morselskapet Telecom Italia ligger på vel 60 milliarder euro (520 milliarder kroner), tilsvarende Olivettis 8,8 milliarder euro (75 milliarder kroner).

For å skaffe penger til oppkjøpet har Olivetti de siste dagene overlatt stadig større deler av sine interesser i Omnitel til Mannesmann En annen måte å skaffe penger på skal være å redusere Telecom Italias eierandel på 60 prosent i Telecom Italia Mobile (TIM) - Europas største mobilselskap målt i antall kunder - men vil beholde stemmerettigheter i selskapet for minst 50,1 prosent av aksjene.

Telecom Italia sier i en diplomatisk anlagt melding at selskapet vil gi en tilbakemelding på budet når selskapet har mottatt mer informasjon om budet. Selskapet har imidlertid karakterisert Olivettis bud slik det foreligger for utilstrekkelig. Olivettis bankforbindelser, amerikanske Lehman Brothers, Donaldson, Lufkin & Jenrette, og Chase Manhattan Bank, foruten italienske Mediobanca SpA, mener de vil kunne reise det nødvendige beløpet for å finansiere Olivettis bud.

Budet ble bekreftet lørdag, etter massive rykter på børsene fredag. Olivetti økte med 8,7 prosent til 3,25 euro på Milan-børsen, mens Telecom Italia økte med 2,4 prosent til 9,09 euro.

Til toppen