BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bli ledende på HTML5 i Norden

Bruken av HTML5 i et fagsystem for skolesektoren har gitt Visma betydelig mersmak.

HTML5-versjonen av Visma Oppvekst Skole fungerer også godt på nettbrett som Samsungs Galaxy Tab.
HTML5-versjonen av Visma Oppvekst Skole fungerer også godt på nettbrett som Samsungs Galaxy Tab. Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2010 - 14:13

Visma lanserte denne uken en ny versjon av Visma Oppvekst Skole. Dette er et administrasjonsverktøy som benyttes av lærere ved mange norske skoler til å føre fravær, karakterer, vurderinger og anmerkninger. Mens tidligere utgaver har vært en Windows-basert applikasjon for pc-bruk, er den nye versjonen basert på web og HTML5.

– De tidligere Windows-baserte løsningene tilfredsstiller ikke framtiden krav, sier Edgeir Vårdal Aksnes, utviklingssjef i Visma Unique, som leverer løsninger til offentlig sektor.

Blant kravene Aksnes da tenker på, dreier seg blant annet om oppstartstid for enheten og at løsningen må være tilgjengelig på små enheter.

– Læreren tar ikke med seg pc-en inn i klasserommet, men kanskje et nettbrett, sier Aksnes.

Han mener at selv om lærere som gruppe kanskje anses som litt trauste, så er det helt sikkert mange lærere som allerede benytter smartmobiler og nettbrett.

– Nettbrett er kanskje mest et leketøy i dag, men vi tror at nettbrett etter hvert blir seriøse arbeidsflater. Vi tror at den nye løsningen vår kan vekke kundene til å se at de kan bruke dette på helt nye måter. Blant annet vil man få bedre datakvalitet enn med papir og blyant, og man kan få ut dataene med en gang, sier Aksnes.

Visma er ifølge Aksnes den nest største av tre leverandører av slike produkter til kommunene. Han tror at farten oppover vil øke med denne nye versjonen.

– Ingen av de andre er i nærheten av den opplevelsen vi kan tilby, hevder han. Han mener at den nye løsningen kan være den første fagsystemet basert på HTML5.

Aksenes mener at løsningene til nå har vært preget av en jakt på funksjonalitet, men at det hele nå begynner å bli ganske likt på tvers av leverandørene.

– Det er lite mer å hente her. Innen brukervennlighet, derimot, i tillegg til kryssplattform og på mobile enheter, sier han. Akses er usikker på hvor utbredt Skolelinux eller Mac er i skolesektoren, men understreker at den nye versjonen av administrasjonsverktøyet også kan brukes på disse plattformene. Det var ikke tilfellet med forrige versjon.

Edgeir Vårdal Aksnes, utviklingssjef i Visma Unique, er stolt over å kunne vise fram den nye skoleløsningen på  med nettbretett Samsung Galaxy Tab. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Edgeir Vårdal Aksnes, utviklingssjef i Visma Unique, er stolt over å kunne vise fram den nye skoleløsningen på med nettbretett Samsung Galaxy Tab. Bilde: Harald Brombach

– Lærere er en kul gruppe å jobbe med. De skal liksom ikke røre IT, men når de første gjør det, så må det bare fungere. Vi må få lærerne til å like dette her. Det har gitt noe spennende utfordringer innen «usability», sier Aknes.

Bruk av HTML5 krever at brukerne har en temmelig moderne nettleser.

– Kommunene har rykte på seg for å være litt seige, men de har ganske bra IT-utstyr. De har blant annet standardiserte desktopper. Dessuten gjør vi ikke dette uten å prate med dem, sier Aksnes.

Visma har tilbudt løsningen til pilotkunder siden april og har kommet med jevnlige oppdateringer, basert på hyppige tilbakemeldinger fra brukerne.

En faktor som har gjort det mulig å akselerere bruken, er Googles Chrome Frame, som gir IE8 og eldre utgave av Microsofts nettleser støtte for nyere webstandarder.

– Ellers kan de velge Internet Explorer 9 beta, noe vi riktignok ikke anbefaler, eller de andre nettleserne, sier Aksnes.

– Alt i alt gjør dette av vi slipper å vente til neste år med HTML5, slik de fleste må. Dette er en ekstra motivasjonsfaktor for våre utviklere, mener han.

Arbeidet med den nye versjonen av skoleløsningen startet med at Visma begynte å jobbe med de etablerte webstandardene.

– Vi begynte å implementere disse, men det kostet mye å få opp nivået til det ønskede. HTML5 reduserer arbeidet med dette. Vi kan peke på fryktelig mange måter som dette effektiviserer arbeidsprosessen, sier Aksnes, som forteller at Visma har greid å framskynde lanseringen med 1,5 måneder i forhold til den opprinnelige planen.

Han forteller at selskapet også vurderte Microsofts Silverlight, men skrotet dette på vårparten. Ønsket om å tilby løsningen bredt var en del av årsaken.

– Apples holdning til plugins ga en vekker. Dessuten er det en generell risiko ved å bruke Silverlight, sier Aksnes, til tross for at Visma har ett av de største .NET-miljøene i Norge.

Han innrømmer at det også er en viss risiko å ta i bruk HTML5 allerede nå. Spesifikasjonen er langt fra ferdig.

– Vi har tatt utgangspunkt i det som virker stabilt i nettleserne. Men det er mye som fortsatt er på et eksperimentelt stadium, sier Aksnes.

Visma har testet skoleløsningen på blant annet Apples iPad og Samsungs Galaxy Tab. Digi.no fikk demonstrert løsningen på en Galaxy-enheten, og det var ikke helt smertefritt.

– Den fungerer foreløpig bedre på iPad, siden den mye lenger har vært tilgjengelig for utviklerne, forklarer Aksnes.

Under overflaten er Vismas Oppvekst Skole først og fremst basert på Microsoft-teknologi, med .NET og webserveren IIS. Men den støtter både SQL Server og Oracle databaser.

Løsningen installeres lokalt i hver kommune, noe som betyr at kommunene også må administrere oppdateringer av systemet.

– Vi har et godt utrullingssystem for dette, hevder Aksnes. Han kan ikke si noe om hvorvidt løsningen vil bli tilbudt som en SaaS-tjeneste (Software as a Service), men forteller at Visma tilbyr slike tjenester på andre områder.

På spørsmål om erfaringene fra dette prosjektet har gitt mersmak, svarer Aksnes en entydig ja.

– Vi har som mål å bli ledende på HTML5-løsninger i Norden. Erfaringene fra dette kan garantert føre til at Visma vil tilby andre systemet basert på samme teknologi. Ny programvare som vi lager, kommer til å fortsette i dette sporet, altså med standardisert web på toppen og .NET i lagene nedenfor. Dette har vært en intern suksess og er i ferd med å bli en ekstern suksess, avslutter Aksnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.