IT-NORGE

Vil bli Norges første digitalbokhandel

Horten-baserte Elittera har løsningen for å gjøre det skrevne ord tilgjengelig på skjermen.

6. nov. 2007 - 07:34

Norge har gjort noen spede forsøk på å lansere e-bøker. Forlaget Aschehoug og Norli satset målrettet i 2002, men uten hell. Dårlige skjermer og flimring, gjorde det lite behagelig å lese bøker fra skjermen.

Men nå har Horten-baserte Elittera en løsning, som de tror kan sette Norge på kartet. Den digitale boken er basert på elektronisk blekk fri for for bakgrunnsbelysning, og dermed også behagelig å lese.

- Sidene man leser er permanente for øyet, og er som å lese på papir, sier daglig leder Eddy Robertsen i Elittera og demonsterer for digi.no lesevenneligheten på skjermen.

Selve plattformen forhandler Eliterra fra et nederlansk selskap, mens programvaren som gjør det mulig å distribuere skrevne ord digitalt, har Horten-selskapet selv utviklet.

I skrivende stund har Eliterra tilgang til 25.602 titler på engelsk, tysk og spansk, men nye titler blir hele tiden lagt til og målet er å tilrettelegge skandinaviske titler. Foreløpig har Eliterra et pilotforsøk med Gyldendal forlag, og vil satse sterkt også i Norden i Sverige og Danmark.

Markedsdirektør Thomas Schreiner har bakgrunn for spillselskapet Funcom. Nå vil han legge alle ressurser inn for å tilby det beste utvalget av norske titler. På hjemmesiden digitalbok.no har selskapet lagt ut boktitler alt fra skjønnlitteratur til fagbøker av enhver art.

- Vi ser også for oss at vil legge ut alt fra avisstoff til tunge stortingsdokumenter som vi gjør tilgjengelig digitalt. Tenk deg bare når du er i Syden og får lokalavisen inn på en lesbar skjerm, forteller Robertsen.

Horten videregående blir den første skole i Europa til å ta i bruk den digitale læreboken, som skal brukes mot en skoleklasse fram til sommeren.

Gyldendal Norsk forlag vil leverer innholdet til de elektroniske bøkene, og i alt 30 elever og fem lærere skal få prøve den nye teknologien det neste året.

Eliterra har allerede solgt flere eksemplarer av plattformen digiboken som vil gi den beste lesbarnheten, men Robertsen presiserer at e-bøkene også kan lastes ned på egen PC, avanserte mobiltelefoner eller lommePC-er.

Han tror selskapet kan vokse fort, og ser for seg at Eliterra innen 2009 vil ha mellom tre til fire prosent av den totale bokomsetningen. I 2004 var den i Norge på 20,5 millioner, men etter at bokhandlene fikk frislipp av bøker er omsetningen ennå høyere i dag.

En digital bok vil koste noe under ordinær pris, og kan bli enda billigere dersom momsen blir fritatt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.