BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bli større enn Amazon

USAs største bolkkjede satser digitalt.

21. juli 2009 - 10:39

Barnes & Noble er USAs klart største distributør av bøker i fysisk butikk. Nå vil kjeden også bli størst på digital distribusjon av bøker.

Mot seg har de Amazon.com, som allerede på 90-tallet tok en tidlig og ledende posisjon på nettet når det gjelder salg av bøker. Siden har nettbutikken satset på nedlasting av bøker mot betaling. Bøkene kan så langt bare leses via Amazons egen tekstleser Kindle.

Barnes & Noble sier de vil satse bredere, og ikke låse kundene sine til bestemte terminaler.

- Lesere bør ha tilgang til bøkene i deres digitale bibliotek fra hvilken som helst dings, overalt og til enhver tid, sier daglig leder William Lynch i barnesandnoble.com til nyhetsbyrået Reuters.

Allerede denne uka legger de ut over 700 000 titler som i første omgang kan leses både på PC/Mac, iPhone og Blackberry. Til sammenligning kan Amazon bare tilby rundt 300 000 titler heldigitalt.

Bokkjeden håper om kort tid på å passere en million tilgjengelige titler.

For å lese bøkene trenger du imidlertid programvare fra Barnes & Noble, en spesiell tekstleser de kaller eReader. Denne kan tilbys for gratis nedlasting via bokkjedens nettsted.

I likehet med Amazon vil Barnes & Noble satse på et fastprissystem. Bøkene vil koste ni dollar og nittini cent hver (om lag 63 norske kroner). Det er nøyaktig samme pris som Amazon tar for sine Kindle-bøker.

I tillegg til kommersielle bøker vil Barnes & Noble også gi kundene sine tilgang til Googles bibliotek av gamle bøker som er i det fri opphavsmessig sett. Om de vil ta betalt for disse - og i så fall hvor mye - er imidlertid uklart.

Selv om bokkjeden åpenbart ikke ønsker å tvinge folk til å kjøpe boklesere fra dem, er de ikke fremmed for at folk ønsker å lese sine e-bøker på noe bedre enn en upraktisk laptop eller en knøttliten mobilskjerm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Derfor kommer de i likhet med Amazon til å tilby en egen terminal. Barnes & Nobles terminal skal produseres av selskapet Plastic Logic, som allerede i dag lager en konkurrent til Sonys eReader. Denne bærbare bokleseren skal være mye tynnere og lettere enn både Sonys terminal og Amazons Kindle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.