UTVIKLING

Vil blokkere alt Flash-innhold i Chrome

Google ønsker å prioritere HTML5.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 2016 - 12:08

Googles Chromium-team foreslår å endre Chrome slik at Flash-støtten i nettleseren i utgangspunktet vil være deaktivert. I praksis betyr det å gjøre å aktivere den innebygde «plugin-block»-funksjonen som standard.

Dersom endringen vedtas, vil brukerne se pluginfritt innhold på stort sett alle nettsteder. Mange nettsteder benytter HTML5-baserte løsningen som et alternativ dersom nettleseren som benyttes ikke støtte Flash (noe som gjelder de fleste mobilnettlesere). Men pc-nettlesere blir ofte servert den Flash-baserte løsningen likevel.

HTML5 først

Med endringen vil Chrome i framtiden ikke lenger fortelle nettsteder at nettleseren har Flash-støtte. Dermed vil en alternativ, HTML5-basert løsning bli vist i stedet, dersom en slik finnes.

Dersom nettstedet også har en alternativ, HTML5-basert løsning, vil denne gjerne bli vist i stedet. Men for nettsteder hvor det ikke sjekkes om nettlesere som støtter Flash, eller i de tilfeller hvor brukeren ledes til nedlastingssiden for Flash dersom Flash-støtte mangler i nettleseren, vil brukeren i stedet få et varsel i Chrome hvor Flash-støtten kan aktiveres hvert enkelt tilfelle.

Dette blir trolig ganske likt måten man i dag varslet om Flash-innhold dersom man har endret Chrome-innstillingene til kun å vise Flash-innhold som brukeren selv velger at skal vises.

Det var VentureBeat som først omtalte denne foreslåtte endringen, som kalles for «HTML5 by Default» av Google.

Unntakene

I forslaget, som ikke er endelig vedtatt, opplyses det at noen nettsteder vil være unntatt fra denne ordningen i en overgangsperiode på et år. Dette er de ti mest besøkte nettstedene som fortsatt har Flash-innhold. For tiden er dette:

  1. YouTube.com
  2. Facebook.com
  3. Yahoo.com
  4. VK.com
  5. Live.com
  6. Yandex.ru
  7. OK.ru
  8. Twitch.tv
  9. Amazon.com
  10. Mail.ru

Planen, dersom den vedtas, er å innføre denne endringen i løpet av fjerde kvartal i år. For nettsteder med Flash-basert innhold som kan erstattes med HTML5-baserte løsninger, vil det være en fordel å gjøre dette innen det neste halvåret. Da vil innholdet også kunne fungere på nettbrett og smartmobiler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.