JUSS OG SAMFUNN

Vil boikotte Kvasir

Også ABC Startsiden anklager Kvasir for å være overfladiske og useriøse. Nettstedet med egne trafikktall på nær to millioner sideoppslag i mai i år, vil få i stand en boikott av Kvasir for manglende tilbakemelding og inkonsekvent oppføringspolitikk.

Hilde Nyman
3. juni 1998 - 10:52

digi.no skrev i forrige uke om selskapet Foto-Phono som mente at Kvasirs politikk og holdning til oppføring av websider i søkekatalogen var uholdbar (se egne saker i høyre margen). Etter å ha blitt truet med utkastelse trakk Foto-Phono seg fra Kvasir og valgte Yahoo! Norge i stedet.

Nå kommer en ny skyllebøtte mot SOL-selskapet.

- Jeg reagerer kraftig på Kvasirs politikk. Jeg oppfatter dette som en klar omlegging av politikken i Kvasir. Sider jeg tidligere har fått registrert, vil de ikke registrere lenger. Fremdeles er SOL, Dagbladet og andre registrert med flere oppføringer. ABC Startsiden består av omkring 150 enkeltsider, sier Tom W. Ottmar i ABC Startsiden.

Han leste artikkelen i digi.no om at Foto-Phono ikke fikk oppføre sine underforsider i Kvasir-basen. Fra tidligere har ABC Startsiden fått registert fem av undersidene i tjenesten, og Ottmar hadde registrere flere nye i Kvasir. Han sjekket om disse oppføringene var tatt inn og ble nokså overrasket.

- De fire nye forslagene til oppføringene jeg hadde ført opp, var ikke tatt inn, mens de gamle fremdeles ligger der. Det er umulig å drive produktutvikling fordi Kvasir altså ikke vil registrere endringer eller forbedringer av tjenesten. Det er mye jobb å sette opp disse tjenestene, og jeg drifter min tjeneste døgnet rundt på, sier Ottmar.

- Kvasir slipper gjennom rusk og rask med alt fra vitsesider til astrologisiden til en privatperson, men ikke seriøse sider. Det er lettvint, overfladisk og useriøst av Kvasir. Ved en slik oppførsel og ulik behandling mister de respekt. Jeg mener Kvasirs redaksjon viser at de ikke har den dømmekraft som trengs i en slik tjeneste, sier Ottmar oppgitt.

Han lurer på om denne måten å jobbe på er begrunnet i personellmangel og at man prøver å holde arbeidsoppgavene nede ved å nekte flere oppføringer til selskaper som allerede er representert med en hovedside. Han etterlyser at Kvaisr kommer på banen med klare regler for hvordan Kvasir drives. Ottmar kritiserer også Kvasirs manglende tilbakemelding på oppføringer.

- Jeg ville gjerne hatt en beskjed om at oppføringen gikk i søppelbøtta. Etter at jeg registrerte mine sider, har jeg ikke hørt noenting, og de er ikke blitt lagt ut av Kvasir. Hvis dette skal være praksis videre, er det ingen vei utenom å foreslå en boikot av Kvasir, truer Ottmar.

ABC Startsiden ble etablert juni 1996, og ifølge Ottmar hadde énmannsforetaket 1,95 millioner sideoppslag i mai i år. Dette er tall målt med Telias logger, forteller Ottmar til digi.no.

Han vil ikke ut med hvor stor omsetningen er i selskapet, men det går rundt, hevder Ottmar.

I Kvasir tilbakeviser vaktsjef Morten Nilsen på det sterkeste at politikken i Kvasir er endret.

- Det er feil å si at vi har endret politikk. I dette konkrete tilfellet er de sidene vedkommende vil ha oppført undersider av en større linksamling/nettindeks. ABC Startsiden har i dag syv oppføringer, foruten hovedsiden er det sider som for eksempel ABC Butikk og Live Camera. Alle undersider fra private og profesjonelle aktører vil være gjenstand for en redaksjonell vurdering. Som generell regel skal disse være egne satsinger og stå på egne ben. Vi er ikke en gratis reklamekanal, men en emnekatalog bygget opp rundt en logisk struktur med brukerens behov i fokus, sier Nilsen. Han forstår ikke at Ottman hevder at han ikke får oppdatert sine sider.

- Når Ottman hevder han ikke får oppdatert sine eksisterende oppføringer, må det bygge på en misforståelse. Det ligger et endringsskjema på nettet hvor man kan endre beskrivelser, adresser eller lignende. Deriomot er det ikke gitt at nye registreringer nødvendigvis blir tatt inn. En link-side med et dusin pekere er ikke nødvendigvis til nytte for brukeren, men kan være det om den er unik for sitt område eller for eksempel gis en tilleggsverdi i form av redaksjonell bearbeiding. Alle registreringer vil bli vurdert, sier Nilsen.

- Kommer dere nå til å utarbeide retningslinjer for oppføringer?

- Vi har og følger også redaksjonelle retningslinjer, men vi må nå se på hvordan vi kan klargjøre disse bedre for alle. Dagens formulering som "Kvasir skal inneholde høykvalitetsresursser" kan virke vagt for noen. Det er fint at mange vil ha flest mulig oppføringer i Kvasir, men vi må lage en kategoristruktur og en enhetlig logisk linje for brukerne, sier Nilsen.

Han innrømmer at det i dag ikke eksisterer noen rutiner på tilbakemelding ved oppføringer som blir avvist.

- Vi måtte ansatt en ekstra person hvis vi skulle svart på alle oppføringer manuelt, sider som blir avvist kan inneholde ulovlige ting, være uferdige, utilstrekkelig kvalitativt, pornografiske eller altså bli avvist som underside, som vel er det eneste problematiske i denne sammenheng, sier Nilsen.

- Det vi tilbyr til de fleste er en oppføring i emnekatalogen Kvasir, undersider vil som regel være søkbare og finnes altså i Kvasir gjennom roboten. ABC Startsiden har fått flere oppføringer i katalogen, sier Nilsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.