Vil bremse GSM-1800-utbygging

I en henveldelse til den danske Telestyrelsen ber Tele Danmart og Sonofon om lov til å bygge ut GSM 1800-mobilnettene senere enn det de lovet i sine søknader om konsesjon.

I en henveldelse til den danske Telestyrelsen ber Tele Danmart og Sonofon om lov til å bygge ut GSM 1800-mobilnettene senere enn det de lovet i sine søknader om konsesjon.

Om en mobilkonsesjon blir brutt vil det kunne utløse store bøter, og i verste fall tap av mobillisensen.Det danske mobilmarkedet har vært heller tregt i år, og fra flere hold pekes det på at markedet ikke har vokst i hele tatt, snarere tvert imot. De to nye operatørene på markedet har heller ikke hatt særlig suksess med sine mobilprodukter i landet så langt. For Telia Danmark var salget så dårlig i starten i vår at selskapet måtte relansere hele mobiltilbudet.

Ifølge den danske avisen Jyllandsposten teppebomber de to operatørene for tiden danske forbrukere med TV-reklame for GSM-1800-nettene. Utfordrerne på det danske mobilmarkedet, Mobilix og Telia Danmark, har bygd ut mobilnettene slik de spesifiserte i sine konsesjonssøknader.

Ifølge vurderinger gjort av Tele Danmark vil selskapets utbygging av et landsdekkende GSM 1800-nett koste mellom 3 og 3,5 milliarder danske kroner.

Siden mobilmarkedet virker å ha stagnert, skremmer beløpet de to største mobiloperatørene, som begge sitter med amerikanske eiere som heller vil ha overskudd enn å investere i nye mobilnett.

Ulrik Bülow, som er administrerende direktør i Sonofon, sier til avisen at "vi stiller bare Telestyrelsen et høflig spørsmål". Bülow sier at selskapet uansett vil følge Telestyrelsens ønske om utbygging som planlagt dersom ønsket blir avvist.

Direktør i den danske Telestyrelsen, Jørgen Abild Andersen, bekrefter overfor avisen at de to mobiloperatørene har bedt om en utsettelse, men vil ikke si om de kan regne med å få det.

Til toppen