BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bruke FM til å gjøre Wi-Fi raskere

RDS-signaler kan synkronisere nettverk til tidsluker.

Gammel teknologi kan gjøre moderne trådløse nettverk raskere.
Gammel teknologi kan gjøre moderne trådløse nettverk raskere. Bilde: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix
11. nov. 2015 - 11:45

I tett befolkede områder kan du ofte oppleve at ytelsen til det trådløse nettverket i perioder kan falle en del.

Dette kan skyldes en rekke forhold, men en vanlig årsak er at forskjellige 802.11-nettverk forstyrrer hverandre, slik at data ikke overføres. Da kan det være du må jakte på en kanal som ikke er så mye brukt, men er det mange nettverk i samme område, kan dette være vanskelig.

En gruppe forskere ved Northwestern University McCormick School of Engineering i Illinois i USA har kommet opp med en mulig løsning på slike problemer. De kombinerer RDS-data-delen i FM-nettet til å sette nettverk i stand til å kommunisere med hverandre slik at radioressursene kan fordeles mer effektivt.

Les også: Nytt signal-gjennombrudd kan gi bedre WiFi

Wi-FM

Teknikken kalles Wi-FM og lar Wi-Fi-enheter danne seg en oversikt over datatrafikken. Dette gjør at andre Wi-Fi-enheter kan se at det er mye trafikk på et annet nettverk, og heller velge å sende data når det ikke er mye trafikk.

Dette løser problemet med at data sendt på to forskjellige nettverk på samme tid stopper opp fordi de «krasjer» med hverandre. Når dette skjer, stopper sendingen opp, før enheten forsøker å sende på nytt frem til dataene har kommet frem. Ved heller å vente til det er en ledig luke, vil det brukes mindre tid på dette, slik at data kan overføres mer effektivt i områder med mye nettverkstrafikk.

Det foregår ingen direkte kommunikasjon mellom de forskjellige nodene i nettverkene, og de sender ikke selv noen RDS-signaler. I stedet tar de i bruk RDS-signaler fra FM-stasjoner i området, og harmoniserer trafikken basert på dette. RDS-signalene er en datastrøm med et gitt «klokkesignal» som mottas praktisk talt samtidig av alle FM-mottakere. Det gjør det mulig å lage et felles system for tidsluker på alle nettverkene.

Leste du denne? Vi kan takke gammel filmstjerne for svært utbredt teleteknologi 

Synkronisert

Alle enhetene må imidlertid lytte til samme signal, noe forskerne løser ved å få enhetene til å låse seg til den radiostasjonen med lavest frekvens i området.

Når alle nettverkene i området opererer med de samme tidslukene, vil det være mulig å koordinere trafikken bedre. Metoden gir, ifølge en artikkel publisert av forskningsgruppen, 1,5 ganger bedre hastighet sammenlignet med nettverk som ikke er koordinert på denne måten.

Man kan tenke seg flere måter å løse dette problemet på, men fordelen med FM-båndet er at radiobølger på disse frekvensene lett penetrerer vegger. Dermed egner det seg godt i for eksempel blokker.

Svært mange mobile enheter har allerede FM-mottaker integrert, og det vil ifølge forskerne bare kreve endring i programvare for å ta i bruk Wi-FM.

Men forutsetningen er selvfølgelig at FM-nettet fortsatt er i drift.

Les også: Ingen DAB-overgang i Sverige 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.