AVTALER & KONTRAKTER

Vil bruke milliarder på finsk datasenter

Jubler over Googles investeringer.

Google satser mer på finske datasentre. At finske styresmakter har senket skattene for energien som brukes i slike datasentre, har gjort det lettere for nettgiganten å øke kapasiteten.
Google satser mer på finske datasentre. At finske styresmakter har senket skattene for energien som brukes i slike datasentre, har gjort det lettere for nettgiganten å øke kapasiteten. Bilde: Google/Connie Zhou
5. nov. 2013 - 08:41

Datasenterinvesteringene står i kø i det finske markedet. Nå melder Google at de vil satse 450 millioner euro, rett over 3,6 milliarder norske kroner, på å utvide sine finske datasentre. Dette kommer etter at Microsoft har meldt om planer for å bruke 250 millioner euro på datasenterkapasitet nær de finske skoger, i kjølvannet av oppkjøpet av Nokias mobiltelefon-divisjon.

– Siden etterspørselen etter våre produkter, fra YouTube til Gmail, øker, vil vi investere hundrevis av millioner for å ekspandere våre europeiske datasentre, sier Anni Rokainen til nettavisen Datacenter Knowlegde.

I 2009 kjøpte Google en nedlagt papirfabrikk i Hamina, som i 2011 kom på nettet som deres viktigste datasenter i Europa. Ifølge Datacenter Knowlegde er dette en av de mest avanserte og energieffektive datasentre Google rår over. Det er dette anlegget som nå skal utvides betydelig. Investeringene Google gjør nå, vil begynne å virke på nettet i løpet av 2015, og bli drevet av et nytt vindkraftanlegg.

Men det er ikke all verden med arbeidsplasser et slikt datasenter genererer. Da Google konverterte den finske papirfabrikken gav det på det meste 800 arbeidsplasser til bygningsarbeidere og ingeniører. Nå, når anlegget er i full drift, sysselsetter anlegget 125 fulltids ansatte og konsulenter.

Siden 2009 har Google satset på en nedlagt papirfabrikk i Hamina for å sikre sin datakapasitet i Europa. Nå skal anlegget utvides til en verdi av 3,6 milliarer kroner. <i>Bilde: Google</i>
Siden 2009 har Google satset på en nedlagt papirfabrikk i Hamina for å sikre sin datakapasitet i Europa. Nå skal anlegget utvides til en verdi av 3,6 milliarer kroner. Bilde: Google

Google har den siste tiden økt investeringene i sin infrastruktur betydelig. I tredje kvartal økte kapitalinvesteringene, hvis datasenter er en viktig del, til 2,3 milliarder dollar fra 1,6 milliarder dollar samme periode året før.

Den finske statsministeren er svært glad for at Google har bestemt seg for øke investeringene i det finske markedet. Den finske økonomien har merket nedturen til både den viktige papirindustrien, men ikke minst sin fordums stolthet: Nokia.

– Dette er en av de største utenlandske direkteinvesteringene i Finland. Disse store investeringene sier også noe om Finland. Vi er i stand til å tilby et konkurransekraftig miljø for internasjonale selskaper, sier statsminister Jyrki Katainen ifølge Bloomberg News.

Også i Sverige har de lykkes med å få på plass en gigant, Facebook, til å satse på datasenter i landet. I Norge har vi til gode å lande store prosjekter fra internasjonale aktører.

Og konkurransen er blitt hardere: Finland skal nå kutte skatten datasenter-aktører må betale på energien de forbruker, slik at de blir likestilt med industrien. Det gjør det langt mer attraktivt å investere i kraftkrevende datasenter-kapasitet. Men Finlands skatte-incentiv må godkjennes av EU før det kan tre i kraft.

Skal Norge, hvis flere datasenter-prosjekter er på tegnebrettet, konkurrere vil det nødvendigvis fordre at også norske myndigheter må se på skatte- og avgiftsinntektene sine.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.