JUSS OG SAMFUNN

Vil bryte kinesisk Internett-sensur

Voice of America samarbeider med SafeWeb for å bryte kinesiske myndigheters blokkering av nettsteder med "uønsket" innhold.

3. sep. 2001 - 07:35

Voice of America er finansiert av den amerikanske regjeringen. Kringkasteren er mest kjent for sine radiosendinger på lokale språk under den kalde krigen til Øst-Europa og Sovjetunionen. Sendingene mot Kina har vært forstyrret av støysendinger siden demokratibevegelsen ble knust I Beijing i juni 1989. Et kinesisk-språklig nettsted opprettet i 1997 ble straks blokkert av de kinesiske myndighetene gjennom pålagte filtre hos Internett-tilbyderne. Den kinesiske regjeringen prøver mer eller mindre å gjøre Internett-bruken i landet til et slags offentlig kontrollert intranett.

Det private selskapet SafeWeb Inc ble etablert i april i fjor for å utvikle teknologi til å beskytte individer og organisasjoner mot Internett-sensur og overvåkning. Det lanserte i oktober en gratis Internett-tjeneste som alle kan bruke som utgangspunkt for videre kryptert surfing. Tjenesten kan blant annet brukes til å nå nettsteder som ellers er forbudt - og blokkert - av en arbeidsgiver, en skole eller et bibliotek.

Siden Safeweb-tjenesten selv raskt kom på listen over forbudte nettadresser, lanserte selskapet i juni programpakken Triangle Boy for webservere under Linux eller Windows NT/2000. Triangle Boy lar et nettsted tilby besøkende en egen SafeWeb-tjeneste. Programpakken distribueres gratis som åpen kildekode. SafeWeb satte i gang i kampanje for å få flest mulig webmestere til å delta i kampen mot Internett-sensur og melde seg som frivillige brukere av Triangle Boy.

Selskapets nettadresse har instrukser for hvordan man får tak i IP-adressene til maskinene i Triangle Boy-fellesskapet. Det er selvfølgelig mulig for en sensurinstans å lure seg til å få tak i denne listen, men SafeWeb akter å gjøre det så vanskelig som mulig for slike å følge med. Flere frivillige er med i et nettverk spesielt beregnet på å omgå den kinesiske sensuren.

Voice of America kunngjorde fredag at de i løpet av noen få uker vil inngå en avtale med SafeWeb om å opprette flere titalls "personverntjenere" med spesielt tilrettelagt Triangle Boy-programvare, slik at kinesiske brukere enkelt kan opprette krypterte forbindelser til nettsteder som myndighetene har blokkert. Nettverket av personverntjenere skal organiseres med dynamiske IP-adresser som endres med få timers mellomrom. Hvis prosjektet er vellykket, vil man siden vurdere å utvide antisensurtjenesten til å omfatte flere tusen tjenere.

Daglig leder Stephen Hsu i SafeWeb bekrefter avtalen overfor Associated Press. Han forteller også at selskapet har mottatt en million dollar fra investeringsselskapet In-Q-Tel som tilhører etterretningsorganisasjonen Central Intelligence Agency, og at CIA har skaffet seg lisenser for Triangle Boy.

Det skal være en viss frykt for at Kina vil betrakte personverntjenerne som en uvennlig handling fra den amerikanske regjeringens side.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.