Vil bryte Microsoft-monopolet

Redpill Linpro angriper offentlig sektor.

Redpill Linpro lager sin egen Noark 5-kjerne, og utfordrer dermed noen få etablerte aktører i Norge. Modulen skal etter planen gis ut som fri programvare, avslører markedsdirektør Karl Blom.
Redpill Linpro lager sin egen Noark 5-kjerne, og utfordrer dermed noen få etablerte aktører i Norge. Modulen skal etter planen gis ut som fri programvare, avslører markedsdirektør Karl Blom.

Redpill Linpro angriper offentlig sektor.

En liten gruppe aktører leverer i dag proprietære sak- og arkivsystemer til så godt som alle offentlige virksomheter i Norge.

Hoffleverandører som Evry (tidligere EDB Ergogroup), Software Innovation, EMC og Visma er blant de få med tilbud som tilfredsstiller Riksarkivets særskilte krav gjennom den obligatoriske Noark-standarden.

Nå vil også Redpill Linpro spise bær med de store.

Selskapet utvikler en egen Noark 5-kjerne til bruk med Alfresco, et fri programvare-basert system for innholdsforvaltning, også kjent som «enterprise content management» (ECM).

De eksisterende proprietære systemene er såpass kostbare at vi mener det vil lønne seg - Det er en del arbeid involvert, men dette er en investering vi har valgt å ta. De eksisterende proprietære systemene er såpass kostbare at vi mener det vil lønne seg, forteller markedsdirektør i Redpill Linpro, Karl Blom til digi.no.

- Melkeku

Kjernen skal etter planen være klar til høsten 2012. Dette blir en opsjon for betalende enterprise-kunder, og en utfordrer i et marked som i dag er fullstendig dominert av Microsoft og de tidligere nevnte hoffleverandørene.

- Gamle tradisjonelle aktører som Ergogroup (Evry) med ePhorte prøver liksom å holde alle andre ute av dette markedet. Dette er helt klart en stor melkeku for dem, hevder Blom.

Han anslår at dette markedet i Norge totalt sett kan være verdt opp mot 100 millioner kroner årlig, inkludert drift og hele kostnadsbildet.

- Potensialet er veldig stort. Målet vårt er å være betraktelig rimeligere enn alle andre løsninger, sier markedsdirektøren.

POSITIV: Senior rådgiver offentlig sektor Christer Gundersen i friprogsenteret.
POSITIV: Senior rådgiver offentlig sektor Christer Gundersen i friprogsenteret. Bilde: Friprogsenteret

Frigjøringen

Friprogsenteret gleder seg over nyheten, som de tror vil medføre mer konkurranse.

- Noark-kjernen er en komponent som brukes av mer eller mindre alle offentlige virksomheter. Hvis en leverandør ønsker å gjøre dette mot Alfesco så er det et veldig positivt grep. Vi håper kjernen de skal lage kan brukes også av flere, sier seniorrådgiver Christer Gundersen i Nasjonalt senter for fri programvare.

Kildekoden til Redpill Linpros Noark 5-kjerne skal bli frigitt, men først når selskapet har skaffet seg en kritisk kundemasse.

- Vi kommer i første omgang til å legge den ut til kundene våre. Når vi føler at vi har den nødvendige kundegruppen vil vi frigjøre dette i en eller annen versjon. Det er viktig for oss, og fører også til en bedre og raskere utvikling, sier Karl Blom.

I mellomtiden advarer Gundersen mot at Evry og Software Innovation er i ferd med å knytte sine arkivsystemer mot Microsofts Sharepoint. De vil totalt sett dekke svært store deler av markedet er hans oppfatning.

- Det gir et veldig lokk på markedet. Derfor mener vi det er fornuftig med alternativer. Det er ok å ha en standard for arkivsystemer. Samtidig har dette vært et hinder for konkurransen. Alfresco vil på denne måten kunne få et helt annet fat å spise av, mener Gundersen.

Friprog-prosjekt stanset

KS forsøkte i 2010 å sparke igang utvikling av en Noark 5-kjerne som felleskomponent basert på fri programvare, men prosjektet strandet da det fikk avslag om økonomisk støtte fra fornyingsdepartementet.

Spesialrådgiver Line Richardsen i KS ønsker initiativet fra Redpill Linpro velkommen, selv om hun mest av alt skulle ønske at det fantes arkivsystemer som var mer modulbaserte, slik at ulike komponenter fra ulike leverandører kunne snakke sammen.

- Det betinger heller ikke at kjernen er friprog. Men jeg synes det er flott at det kommer flere systemer på banen, sier Richardsen om planene til Redpill Linpro.

    Les også:

Til toppen