BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bygge DRM-støtte inn i Chrome

Men kun for Android.

Widewine presenteres av selskapet som en DRM-løsning for de fleste plattformer.
Widewine presenteres av selskapet som en DRM-løsning for de fleste plattformer. Bilde: Widewine
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2013 - 11:23

DRM (Digital Rights Management) er omdiskutert, ikke minst på weben, hvor frihet og åpenhet alltid har blitt regnet som viktige egenskaper. Samtidig er det en kjensgjerning at de fleste rettighetseiere ikke vil tillate distribusjon av deres innhold via Internett, dersom ikke innholdet er «sikret» med DRM-teknologier. Derfor er W3C i gang med å definere Encrypted Media Extension (EME), en utvidelse av HTMLMediaElement som tilbyr programmeringsgrensesnitt for å kontrollere avspillingen av «beskyttet» innhold.

Men W3C kommer ikke til å standardisere selve DRM-løsningene, bare grensesnittene som er nødvendige for å koble dem til webinnholdet.

Én slik DRM-løsning er Widevine, som leveres av et selskap med samme navn. Selskapet ble kjøpt av Google i 2010.

Widevine brukes i dag av blant annet enkelte webbaserte video-on-demand-tjenester. I Norge er nok HBO Nordic den mest kjente. For å spille av HBO Nordics innhold i en nettleser, må man installere Widevine-pluginen.

Men nettleserplugins er i utgangspunktet en pc-fenomen, selv om Adobes Flash Player gjennom årene har vært tilgjengelig for flere mobilplattformer. For å se DRM-beskyttet innholdet på smartmobiler i dag, må det benyttes en egen applikasjon for hver enkelt tjeneste.

I går ble det kjent at Google planlegger å bygge Widevine inn i Chrome. Ikke i pc-versjonene, siden de i stor grad kan bruke pluginen, men i Android-utgaven. Etter planen skal dette gjøres sammen med implementeringen av nevnte EME, som Google er blant bidragsyterne til.

Det er likevel ikke gitt Google faktisk ender opp med å gjøre dette. Noe av hensikten med kunngjøringen er i lufte ideen for fellesskapet. Det har ikke kommet veldig mange tilbakemeldinger, men de fleste som har uttrykt seg, virker skeptiske.

Chrome 29

I går kom Google også med en ny versjon av Chrome for Windows, Mac og Linux. I tillegg til å fjerne 25 ulike sårbarheter, inkluderer versjon 29 av nettleseren en del ny funksjonalitet.

Blant annet har Chrome nå fått en egen knapp, under avanserte innstillinger, hvor man kan tilbakestille nettleseren til standardinnstillingene. Det kan være praktisk dersom man har eksperimentert litt for mye med innstillinger og utvidelser.

Det loves også at søke- og adressefeltet Omnibox nå skal komme med bedre forslag enn tidligere, basert på nettstedene brukeren nylig har besøkt. Det er ikke oppgitt om denne funksjonen kun tar i bruk lokalt lagrede data, eller om utvalget gjøres på serversiden. Men det ser ut til at funksjonen også fungerer uten nettilgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.