Vil danke ut .com

Norsk selskap søker to nye toppdomener.

IT-gründer Rolf Larsen og Cloudnames legger millioner av kroner på bordet for å kapre to nye toppnivådomener.
IT-gründer Rolf Larsen og Cloudnames legger millioner av kroner på bordet for å kapre to nye toppnivådomener.

Norsk selskap søker to nye toppdomener.

Dagens 22 generiske toppnivådomener (gTLD), deriblant .com og .org, får neste år følge av flere hundre nye.

Forvent å se .google, .youtube og en mengde andre merkevarer representert. Byer som Stockholm, Berlin, Madrid og Moskva er med. En nettadresse vil kunne avsluttes med nær et hvert ord, uansett skriftspråk.

Bare én aktør i Norge er med i kampen, etter det digi.no erfarer. I likhet med andre søkere betaler de en betydelig inngangspris. Bare å søke hos ICANN koster 185.000 dollar i engangsavgift. Og da er man ikke garantert noe. Man må også binde seg for 10 år med 25.000 dollar i årlig avgift.

- Vi søker om to ulike toppnivådomener. Dette er en unik mulighet, sier Rolf Larsen i norske Cloudnames til digi.no.

Han har 20 års fartstid som IT-gründer, serieentreprenør og domeneregistrar, og startet i sin tid Riksnett, Active ISP/Active 24 og Netconnect Systems.

I fjor sommer etablerte han Cloudnames, som har hovedkontor på Tjuvholmen i Oslo. Forretningsideen er både å være global registrar, men også å bistå andre som vil ha toppnivådomene med søknadsprosessen.

Konkurrerer mot dått com

Hvilke to navn de har søkt om er foreløpig hemmelig inntil søknadsrunden er over. Fristen som skulle løpe ut i natt ble i siste liten utsatt til neste uke grunnet tekniske problemer hos ICANN.

Ifølge Larsen skal gTLDene de søker være nyttige for alle nettbrukere.

- De er generiske. Det betyr at de vil kunne konkurrere med .com, og kan brukes både av bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Dette vil også være de eneste generiske toppdomene i verden som blir huset fra Norge og under norsk lovgivning.

Dype lommer

Det er ikke først til mølla hos ICANN, men i verste fall risikerer søkerne å ende i en dyr auksjonsrunde, der taperen sitter igjen med svarteper.

Cloudnames sier de er forberedt på å gå svært langt for å vinne de to toppdomenene.

- Vi er forberedt på at de vi søker om kan bli gjenstand for en auksjon. Derfor er det viktig at vi har en aksjonærmasse, hvor den største er Afilias - en av de største aktørene på teknisk backend-drifting. Det er viktig å ha aksjonærer med dype lommer hvis du havner i en auksjon og må slåss, sier Rolf Larsen.

Millionene de investerer i dette regner han med å tjene tilbake på kort tid.

- Navnene er såpass gode at sålenge vi vinner er det ikke spørsmål om hvor mange år det går før vi tjener tilbake de pengene. Da går det noen få måneder. Det er vi ikke redde for.

En skog av nye toppdomener

ICANN har selv oppgitt at de regner med at flere hundre nye toppdomener er klare til bruk i løpet av 2013.

Det blir mange kategorier nye toppdomener, ifølge Larsen. Han mener den største vil være selskaper som plukker sine egne merkevarer. Så blir det en stor gruppe av det han omtaler som nisjedomener for interesser, av typen .golf. I tillegg kommer toppdomener beregnet på geografiske områder, byer og land.

- Det er i dag et underskudd på ledige gode domener i verden. Det fører til at det største domenemarkedet i dag er annenhåndsmarkedet, hevder Larsen.

Jeg føler nisselua på vegne av Norge Skuffet over laber norsk interesse

Foruten de generiske toppdomenene som Cloudnames ønsker seg, satser de som nevnt også på å bistå andre søkere.

I går skrev digi.no at Stockholm kjøper eget toppnivådomene. I Oslo kommune har man ikke utredet muligheten, og der foreligger det ingen slike planer nå.

Interessen for å søke eget toppnivådomene i Norge har vært helt elendig, ifølge Rolf Larsen.

- Alt arbeidet vi har gjort i Norge har vært uten resultater. Jeg føler nisselua på vegne av Norge. Vi har prøvd iherdig mot mange store norske selskaper, men har møtt en voldsom skepsis og negativitet. Det er jeg overrasket over.

Og nå har toget gått for denne gang. Cloudnames-gründeren tror det vil ta lang tid før ICANN igjen åpner for en ny utlysningsrunde kommer.

- Det tar tid for skeptikerne å forstå endringene og akseptere dem. Derfor tror vi en runde nummer to vil bli mye mer populær.

Her er noen av søkerne

PS! ICANN vil tidligst publisere hele søkerlisten i slutten av april. Cloudnames har imidlertid lagt ut en oversikt over hvilke søknader som er kjent offentlig på nettstedet thetoplevel.com, som i skrivende stund inneholder 141 oppføringer.

    Les også:

Til toppen