UTVIKLING

Vil dele ut Altinn til utviklere

Håper på skred av digitale tjenester.

Altinn-direktør Kjersti Lauritzen lanserte på digi.nos Toppmøte at den statlige IT-plattformen skal åpnes opp for utviklere.
Altinn-direktør Kjersti Lauritzen lanserte på digi.nos Toppmøte at den statlige IT-plattformen skal åpnes opp for utviklere. Bilde: Pål Joakim Olsen/digi.no
20. sep. 2013 - 07:38

I år fyller Altinn 10 år. Det som begynte som en alternativ måte å innrapportere tall og skatteopplysninger til Skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene, har blitt kanskje den viktigste plattformen for å digitalisere offentlig sektor.

På konferansen «Toppmøte Spesial: Hva skjer nå?», som digi.no og IKT-Norge arrangerte onsdag, fortalte Altinn-sjef Kjersti Lauritzen om hvor Altinn skal gå videre.

De fleste kjenner i dag Altinn som en portal hvor man kan sende inn eksempelvis skatteopplysninger og skjemaer til offentlige etater. Kommunene har så vidt også fått innpass, blant annet gjennom løsningen «Svar UT».

Men nå vil Altinn videre. De vil åpne opp for et stort sett API-er, som vil gjøre utviklere i stand til å lage egne løsninger, apper og tjenester basert på grunnteknologien til Altinn.

– Altinn skal bli kontekst-basert og portaluavhengig. Vi skal dele ut koden på GitHub til for eksempel en app for Altinn meldingsboks med integrasjon mot ID-porten, slik at dere kan skrive koden og lage tjenester basert på den, sa Lauritzen som brukte innsending av rapporter til Fiskeridirektoratet som ett av flere mulige eksempler.

– Det kan da gjøres via en smarttelefon, hvor man kan knytte til bilde og sende inn rapporter via en app, sa Lauritzen.

Altinn har allerede startet arbeidet hvor flere offentlige etater vil lansere digitale tjenester, hvor Altinns teknologi ligger i bakgrunnen, men hvor utviklere har kunnet boltre seg med tilleggsteknologier som for eksempel geolokasjon.

– Alt som skal til for dette, skal vi legge ut åpent, slik at utviklere bare kan ta komponentene og bygge tjenestene, sier Lauritzen.

Håpet er at utviklere, både i offentlig sektor og hos IT-leverandørene, vil kaste seg over grensesnittene til Altinn og skape nye digitale tjenester som kan lette kommunikasjonen mellom næringsliv og innbyggere på den ene siden og stat og kommune på den andre siden.

– Det er kjempebra å kunne digitalisere skjema, men vi må gå lengre enn det. Basisteknologien til Altinn støtter dette, og det handler om å slippe dette fri, sa Lauritzen.

Etter det digi.no forstår vil Altinn offisielt lansere de nye mulighetene i løpet av høsten. Mulighet for å lese meldinger kommer allerede i høst, mens innsending via API-et kommer i 2014. De har også en rekke eksempler på nye tjenester, som er bygget med basis i Altinn, som straks er klare til å vises frem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.