BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil donere OpenOffice.org til Apache

Oracle ser ut til å ignorere LibreOffice fullstendig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2011 - 11:51

Oracle fikk OpenOffice.org med på kjøpet da selskapet overtok Sun. I ettertid har ikke Oracle maktet å gjøre stort annet med kontorstøttesuiten enn å hisse på seg mange av de tidligere OpenOffice.org-utviklerne. Disse sørget for en splitt og opprettet i stedet Document Foundation og produktet LibreOffice, som er laget med utgangspunkt i kodebasen til OpenOffice.org.

Onsdag denne uken kunngjorde Oracle at selskapet ønsker å donere hele OpenOffice.org-koden til Apache Software Foundations Incubator-prosjekt. Dette skal også inkludere kode som tidligere har vært proprietær.

– Doneringen av OpenOffice.org til Apache gi den populære forbrukerprogramvaren en moden, åpen og godt etablert infrastruktur for fortsettelse langt inn i fram framtiden. Apache Software Foundations modell gjør det mulig for kommersielle og frivillige individuelle bidragsytere å samarbeide om åpen kildekodebasert produktutvikling, sier Luke Kowalski, visepresident i Oracles arkitekturgruppe, i kunngjøringen.

At Oracle nå ser ut til å kvitte seg med OpenOffice.org, kommer ikke som noen overraskelse. Selskapet kunngjorde allerede i april planer om å gjøre dette.

At det er Apache som får tilbudet og ikke Document Foundation, er litt mer overraskende. Det tyder på at forholdet mellom Oracle og utgiveren av LibreOffice ikke er det beste. Men det kan også skyldes at Oracle ønsker at produktet skal overtas av en større og mer etablert aktør enn Document Foundation. Det er forøvrig også interessant å se at Oracle nå i praksis kaller OpenOffice.org for et rent forbrukerprodukt.

– Vi ønsker velkommen høyt fokuserte, fremvoksende prosjekter fra individuelle bidragsytere, i tillegg til de med robuste utviklerfellesskap, globale brukerbaser og sterk støtte fra bedrifter, sier Jim Jagielski, president i Apache Software Foundation (ASF). Han skal være mentor for OpenOffice.org-fellesskapet under inkubasjonsprosessen.

Det er nemlig ikke gitt at Apache vil ta imot donasjonen. Først må OpenOffice.org gjennom en revisjonsprosess hos Apache før programvaren eventuelt blir godkjent som et nytt prosjekt. Men sannsynligheten for at dette vil skje, er høy. Ikke minst fordi IBM er en pådriver for at dette skal gjennomføres.

– IBM ønsker velkommen Oracles bidrag bestående av OpenOffice.org-programvaren til Apache Software Foundation. Vi ser fram til å samarbeid med andre medlemmer av fellesskapet for å fremme teknologi, noe som begynner med vår sterke støtte til inkubasjonsprosessen for OpenOffice hos Apache, sier Kevin Cavanaugh, sjef for IBMs samarbeidsløsninger.

Dersom Apache overtar OpenOffice.org, vil programvaren bli gitt ut med Apache License, Version 2.0, istedenfor LGPL V3, som i dag. Det innebærer blant annet at kildekoden i framtiden vil kunne brukes i proprietær programvare, uten at leverandøren av denne må offentliggjøre endringer som gjøres i koden fra OpenOffice.org. Dette er interessant for IBM, som baserer Symphony-produktet på kildekoden til OpenOffice.org.

Også Document Foundation har kommentert Oracles forslag, og det med svært diplomatiske ordelag.

– The Document Foundation ville ha ønsket velkommen gjenforeningen av OpenOffice.org- og LibreOffice-prosjektene i ett enkelt fellesskap av likeverdige etter at Oracles avgang. Skrittet Oracle har tatt [...] ble utvilsomt gjort i god tro, men ser ikke ut til å lede direkte mot dette målet. Apache-fellesskapet, som vi har enorm respekt for, har svært forskjellige forventninger og normer – lisensiering, medlemsskap og annet, i forhold til de eksisterende OpenOffice.org og LibreOffice-prosjektene. Vi beklager den tapte muligheten, men er innstilt på å samarbeide med alle aktive fellesskapsmedlemmer for å skape den mest mulige framtiden for LibreOffice og OpenOffice.org.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.