BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil drive bank fra innerlomma

Fremtidens banknæring vil helst ligge på innerlomma di: Med de nye Internett-mobiltelefonene som kommer utover høsten og vinteren, satser banknæringen på å nå kundene ved hjelp av ny teknologi.

Frode Eriksen
29. sep. 1999 - 15:06

Det er WAP-protokollen (Wireless Application Protocol) som gjør at en kan flytte Internett over på mobiltelefonen, og med den alle de tjenestene som i dag er tilgjengelige på Internett. Ved hjelp av egne WAP-mobiler, som kommer i markedet fra oktober, ligger i dag en rekke tjenesteleverandører klare for å sørge for at tilbudet i den nye teknologien er maksimal fra dag én.

Både Den norske Bank (DnB) og Fokus Bank har allerede presentert sine første nyheter for bankvirksomhet via mobiltelefonen. Fokus mener at bankens WAP-bank blir verdens første, mens DnB onsdag nøyer seg med å si at banken er først i Norge med regningsbetaling for WAP-mobilene.

Felles for disse og andre banker er imidlertid ønsket om å være klar med tjenestene når folk kjøper de nye WAP-telefonene.

Den norske Bank skriver i dagens pressemelding at banken blir den første i Norge som tilbyr ordinære banktjenester det de nye WAP-mobilene. Det er BBS som har utviklet denne bankløsningen, som i utgangspunktet bare gjelder regningsbetaling, men som senere skal utbygges til å gjelde flere tjenester. Blant de tjenestene som er under arbeid er kontoopplysninger, lånesøknader, muligheter for aksjehandel og liknende.

Ansvarlig for Internett i DnB, Bjørn Kloster, sier til digi.no at banken tror dette blir et masseprodukt, basert på forventninger om at det allerede til neste år vil eksistere 700.000 WAP-telefoner i Norge. Banken viser til undersøkelser viser at banktjenester er den funksjonalitet som kunder i første rekke vil etterspørre for disse telefonene.

- I starten vil vi nok se at det er pionèrene som tar den nye teknologien i bruk, men vi tror at dette blir et massemarked.

DnB-kundene vil få tilbudet fra 1. november, men foruten WAP-telefon trenger kundene et abonnement på selskapets "telegiro"-tjeneste.

Fokus Bank har bank men ingen kunder, i hvert fall på WAP-området. Bankens WAP-løsning er testet og ligger allerede klar til bruk - eller rettere klar til mobilleverandørene kommer med sine WAP-terminaler.

- Avanserte mobiltelefoner vil åpne en helt ny verden for bankkunder, sier markedsdirektør Harald Lynum i Fokus Bank til digi.no.

- I tillegg til den vanlige informasjonen om banken vil vi lansere tjenesten med enkle tjenester som det å søke om ekstra kreditt.

Lynum sier at han er forberedt på ting kan skje, som en ikke har tenkt på på forhånd.

Han vet så langt ikke om andre banker som allerede er ute med sine tjenester, og holder enn så lenge på påstanden om at banken er først i verden med WAP-basert mobilbank.

Fokus-kunder som også har Mobildata kan få kontooversikt og overføre penger via mobiltelefonen til egne kontoer.

Tjenesten er utviklet av webkonsulentselskapet Numerica Taskon, som har bygd opp et utviklingsmiljø for mobile Internett-tjenester i Trondheim. Selskapet har arbeidet med Fokus Banks WAP-tjeneste i vel seks måneder.

WAP-tjenesten er nå tilgjengelig på Internett på adressen "wap.fokus.no".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.