Vil drive norske telemaster med solenergi

Eltek Valeres nye likeretter kan gjøre solkraft til alternativ for basestasjoner.

Vil drive norske telemaster med solenergi

Eltek Valeres nye likeretter kan gjøre solkraft til alternativ for basestasjoner.

Drammen-bedriften Eltek Valere lanserte i dag en ny likeretter som de tror kan gjøre solkraft til et «enda mer realistisk alternativ for avsidesliggende basestasjoner for mobilkommunikasjon og trådløst bredbånd», heter det i en pressemelding fra selskapet.

Likeretteren er døpt Flatpack2 HE Solar, og skal ha en «unik ytelse» i energieffektivitet, varmetap, utnyttelse av solcellepaneler, vern mot lyn og spenningstopper, modularitet og pålitelighet.

– Med funksjonene, intelligensen og effektiviteten vi har bygget inn i likeretteren gjør vi solkraft klar for telekom og rydder av veien det som har hindret operatørene fra å bygge ut solkraft i nettverkene sine. Man kan bygge ut nettverk på steder uten tilgang på strøm, sier selskapets markedsdirektør Morten Schøyen.

Selskapet forklarer at energileveransen fra solcellepaneler varierer med tid på dagen, skyggeforhold, værforhold og solens posisjon i forhold til årstid. Et tradisjonelt solenergisystem for telekom utnytter vanligvis bare 70 prosent av panelets tilgjengelige kraft og gir ingen isolasjon mellom panelene og telekomutstyret.

Den nye likeretteren bruker en teknologi kalt «maximum power point tracking» (MPPT) for å generere maksimal kraft i panelene under alle forhold. Likeretteren sjekker jevnlig panelene for å maksimal ytelse under skiftende forhold.

Hver likeretter omdanner strømmen fra fire til seks solcellepaneler til kontrollert 48 volt likespenning for bruk i telekomutstyr.

En overvåknings- og kontrollenhet – «Smartpack» – optimaliserer systemet med hensyn til batteriytelse, nettverksadministrasjon, dieselforbruk på hybridinstallasjoner og eventuelle andre Flatpack2 HE som inngår i installasjonen.

Solkraft-laderen er basert på Eltek Valeres High Efficiency (HE) teknologi, som leverer 96 prosent likerettingseffektivitet over hele belastningsområdet. Det skal være den høyeste virkningsgraden som er tilgjengelig i dag, og den halverer energitap i forbindelse med likeretting i forhold til konvensjonell teknologi.

Til sammen gjør disse egenskapene at solkraft, ifølge Eltek Valere, blir et lønnsomt alternativ for basestasjoner, enten disse er autonome, altså at henter all sin energi fra solkraft, eller hybride, det vil si at solkraften suppleres med et aggregat.

Til toppen