KARRIERE

Vil en av disse ta over Microsoft?

Noen ser for seg en blanding av Marissa Mayer og Lou Gerstner.

Paul Maritz (fv), Satya Nadella og Terry Myerson nevnes som aktuelle til å ta over toppjobben i Microsoft.
Paul Maritz (fv), Satya Nadella og Terry Myerson nevnes som aktuelle til å ta over toppjobben i Microsoft. Bilde: hhv fv Pivotal, Microsoft, Microsoft
26. aug. 2013 - 13:29

Microsoft trenger en slags superhelt som kan trekke selskapet ut av pc-dvalen, åpne for nye ideer innen mobil, gi forbrukerne bedre alternativer, holde bedriftsmarkedet i ånde og snu opp ned på kulturen. Den nye lederen må kombinere produkt- og tjenesteekspertisen til Marissa Mayer med den strategiske tilnærmingen til Lou Gerstner, mannen som brukte ti år på å snu IBM, sier analytikere til Bloomberg. Det Microsoft trenger minst av alt er en ny superselger som avgående toppsjef Steve Ballmer, eller en kostnadskutter som tidligere HP-sjef Mark Hurd.

    Les også:

– Den er som å søke etter en nål i en høystakk, samtidig som man vet at nålen ikke er der, sier professor Robert Sutton ved Stanford University, kjent forfatter om temaet bedriftsledelse.

I amerikansk presse nevnes fem interne kandidater, hvorav én, Julie Larson-Green, virker lite sannsynlig fordi hun identifiseres med det lite populære brukergrensesnittet til Windows 8. Da Ballmer stokket om i Microsofts ledelse i juli i år, flyttet han Larson-Green bort fra alt som har med programvare å gjøre, og ga henne ansvar for maskinvare og underholdning, det vil si Xbox, nettbrettet Surface og spill.

Det skal være helt klart at det er uaktuelt for Bill Gates å ta over etter Ballmer.

De fire aktuelle fra Microsofts egne rekker er:

  • Tony Bates, ansvarlig for forretningsutvikling
  • Qi Lu, sjef for applikasjoner og tjenester
  • Terry Myerson, Windows-sjef
  • Satya Nadella, sjef for nettsky og bedriftssatsingen

Tony Bates er brite, født i 1967, og selvlært ekspert innen nettverk. Han har ti patenter innen nettverksteknologi. Han ble hyrt inn av Cisco i 1996 og gjorde karriere der. Da han sluttet i 2010 var han ansvarlig for strategi og utvikling, med ansvar for 12 500 ansatte. I oktober 2010 tok han over som toppsjef i Skype. Da Microsoft tok over Skype året etter, ledet han arbeidet med å integrere Skype i selskapets øvrige produkter. Etter Microsofts omorganisering i juli i år fikk han tittelen Executive Vice President Business Development, Strategy and Evangelism. Bortsett fra Ballmer selv, var det ingen andre i Microsoft som på tilsvarende måte skulle fronte samtlige av selskapets satsingsområder.

Qi Lu er kineser, født i 1961, utdannet ved Fudan-universitetet i Shanghai og så ved Carnegie Mellon-universitetet i Pennsylvania. Han arbeidet som forsker hos IBM fra 1996 til 1998 for så å vie ti år til Yahoo. Da ble han headhuntet av Ballmer personlig: Lu (Qi Lu er den amerikanske versjonen av navnet, med etternavnet sist) spilte en avgjørende rolle i Microsofts partnerskap med Yahoo og i lanseringen av søketjenesten Bing. I juli ble han forfremmet, og har det øverste ansvaret for Bing, Skype og Microsoft Office.

Terry Myerson er amerikaner, født i 1972, utdannet ved Duke University. Han grunnla et internettselskap, Intersé, som Microsoft kjøpte i 1997, og arbeidet videre innen nettjenester og serverapplikasjoner hos Microsoft. Fra 2001 til 2009 hadde han ansvar for Exchange. Mot slutten av 2008 tok han et internt initiativ som førte til at det daværende Windows Mobile-produktet ble avviklet til fordel for helt ny kode til Windows Phone, som han fikk det øverste ansvaret for i 2011. Han skal ha spilt en nøkkelrolle i å utvikle partnerskapet med Nokia. I juli fikk han det øverste ansvaret for alle Microsofts operativsystemer.

Satya Nadella er inder, født i 1969, utdannet ved Manipal Institute of Technology, deretter University of Wisconsin-Milwaukee og University of Chicago. Han begynte sin karriere hos Sun Microsystems, og kom til Microsoft i 1992. Der har han ledet forskning og utvikling i Online Services, og vært toppsjef i både Business Division og Server and Tools. I juli ble han sjef for Cloud and Enterprise.

Eksterne kandidater
Microsoft nekter selvfølgelig å kommentere forespørsler rundt eventuelle eksterne kandidater. Noen analytikere mener det er opplagt at selskapet må hente noen utenfra. Andre, som David Clearley i Gartner, peker på at det kan være vanskelig for en utenfra å endre den sterke Microsoft-kulturen, og at mange mulige etterfølgere har forlatt Microsoft de siste årene. Han sikter blant annet til tidligere Windows-sjef Steven Sinofsky.

Andre som kan nevnes er toppsjef i Zynga, Don Mattrick, Nokia-sjef Stephen Elop, Microsofts tidligere sjefarkitekt for programvare Ray Ozzie og Xbox-sjef Robbie Bach.

Analytiker Brendan Barnicle i Pacific Crest Securities nevner Ebay-sjef John Donahoe som mulig ekstern kandidat, i likhet med en av toppsjefene i Facebook, Sheryl Sandberg.

Analytiker Trip Chowdry ved Global Equities skrev et notat om mulige etterfølgere til Ballmer før kunngjøringen kom før helgen. Han nevner Vic Gundotra, senior visepresident i Google med ansvar for det sosiale nettverket Google+ som mulig ekstern kandidat.

Wall Street Journal har plukket ut flere mulige kandidater. Av disse er internkandidatene nevnt ovenfor (Tony Bates, Satya Nadella, Julie Larson-Green, Terry Myerson og Qi Lu) samt Nokia-sjef Stephen Elop.

I tillegg nevner avisen disse kandidatene:

  • Sanjay Jha
  • Paul Maritz
  • Kevin Turner
  • Tod Nielsen
  • Blake Irving

Sanjay Jha var COO («chief operating officer») i Qualcomm da han i august 2008 ble utnevnt til toppsjef i Motorola Mobile Devices, siden omdøpt til Motorola Mobility. Da Google fullførte oppkjøpet av selskapet i mai fjor, trakk han seg, med et oppsiktsvekkende godt sluttvederlag.

Paul Maritz er veteran fra Microsoft og EMC. Han ledet VMware i fire år, fra juli 2008 til 1. september i fjor. I desember overtok han ansvaret for Pivotal, et felles initiativ av VMware og EMC, som siden ble skilt ut som eget selskap. Pivotal har fått overført nøkkelverktøy for nettsky og «big data» fra begge foreldrene. Hensikten er å tilby teknologi og løsninger for IT-systemer som like smidige, skalerbare og analyseorienterte som Google og Facebook (se artikkelen Vil gi kundene Google-krefter).

Kevin Turner er i dag COO hos Microsoft. Han fikk stillingen i 2005, etter tjue år hos Wal-Mart. Da hadde Microsoft greid seg uten COO i tre år. Han anerkjennes internt i Microsoft, men det skal være betydelig skepsis mot å la en ikke-teknologi overta som toppsjef.

Tod Nielsen var tolv år hos Microsoft, for så å bli COO hos VMware og deretter toppsjef i Heroku, nettskyavdelingen til Salesforce.com.

Blake Irving var 15 år hos Microsoft der han sto i spissen for Global Online Services. Han har også vært produktsjef hos Yahoo. I dag er han toppsjef i Go Daddy.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.