Vil erstatte ADSL med Wimax

Telenor kan få tøffere konkurranse: Nextgentel vil bruke det trådløse Wimax som et alternativ til ADSL.

Telenor kan få tøffere konkurranse: Nextgentel vil bruke det trådløse Wimax som et alternativ til ADSL.

I Sverige er det første kommersielle Wimax-baserte bredbåndsnettet nå åpnet. Kraftselskapet Sydkraft skal med arvtageren til dagens WLAN servere bredbånd direkte til kundene. Selskapet bruker første Wimax til å koble opp ADSL-sentraler som i dag ligger for langt unna hovednettet.

Som i Sverige auksjonerte myndighetene i Norge ut eksklusive Wimax-frekvenser i fjor høst. Det var Nextgentel som skaffet seg flest frekvensblokker, selv om også Catch og Telenor skaffet seg en del. (Se saken i boksen til høyre.)

Foreløpig har Nextgentel vært svært forsiktige med å fortelle om sine planer. Selskapet har tidligere sagt at de "i løpet av året" skal begynne med testing i Bergen og Oslo. Men på direkte spørsmål fra digi.no letter markedsdirektør Morten Ågnes noe på sløret.

– Vi planlegger å bruke Wimax for å tilby et direkte alternativ til ADSL-linjer. Målet er å tilby tilsvarende hastigheter som dagens DSL-linjer, forteller Ågnes til digi.no.

– Blir det da billigere fordi man slipper å betale leie av kobberlinjene til Telenor? spør digi.no og får et ja fra Ågnes.

– Hva som er under panseret er uinteressant for kundene så lenge de får den samme farten, påpeker markedsdirektøren.

Ågnes presiserer at slik ser planen ut foreløpig, og at det er nettopp dette Nextgentel skal finne ut av gjennom testing. For foreløpig er det høyst uklart hva slags båndbredder Wimax vil gi over hvilke rekkevidder.

– Vi skal se på Wimax som bredbåndsalterantiv i både tettbygde og grisgrendte strøk, forteller markedsdirektøren. – Det er mulig at testen vil vise at Wimax egner seg best til å servere lavere båndbredde til en lav pris eller veldig høye båndbredder til et øvre markedssjikt, påpeker han.

Årsaken til usikkerheten er at utstyret kundene må skaffe seg foreløpig ikke er lansert, for Wimax-standarden ble akkurat ferdig. Teleselskaper som skal overføre data internt kan kjøpe og bruke ikke-standardiserte produkter mot hverandre, men det blir vanskelig overfor større kundegrupper.

digi.no ber om en antydning for lanseringstidspunkt, men dette vil ikke Ågnes si noe om. Det eneste han vil bekrefte er at det er lite trolig at det kommer noe i 2005.

Konkurrenten Catch ville ikke kommentere sine planer da digi.no tok kontakt. De henviser til sin siste kvartalspresentasjon. Der står det at selskapet tester teknikken og vurderer sine markedsmuligheter.

Til toppen