Vil erstatte banken

Finsk oppstartselskap med store planer.

Vil erstatte banken
Det finske selskapet Holvi bruker nye EU-regler for å omskape banksektoren. Bilde: Skjermdump Holvi.com

Det finske selskapet Holvi (som betyr bankboks på finsk) har store planer for å snu opp ned på banksektoren. Selskapet vil angripe tradisjonelle bankkonto-tjenester med en svært enkel nettbasert tjeneste for lag, små selskaper, foreninger eller prosjekter.

Kort forklart går tjenesten selskapet utvikler ut på at man lager virtuelle kontoer som lar deg utføre utbetalinger og innbetalinger. Det er innebygget en rekke verktøy for å utarbeide budsjett og gjøre regnskap samt hente inn penger.

– Holvi er ikke en bank. Holvi erstatter banken, skriver selskapet på sine nettsider.

Forrige ble det kjent at den danske serie-gründeren og investoren Thomas Madsen-Mygdal har gått inn som investor og styremedlem. Til den amerikanske nyhetstjenesten GigaOM forteller Madsen-Mygdal at han forventer det kommer store endringer i banksektoren.

– En nettbank er omtrent det samme som det var for 20 år siden. Det samme er telefonbanken. Holvi prøver fundamentalt å endre dette, sier han til nettstedet.

Med kapital fra blant annet Madsen-Mygdal og en rekke andre investorer skal nå den finske finanstjenesten ut i Europa. Siden de i dag opererer med en autorisasjon fra det finske finanstilsynet har de også mulighet til å drive virksomhet i andre EU-land. Det eneste de trenger er å få en bank i det landet de skal satse i til å stille en klientkonto til disposisjon.

Holvis egen bedriftsblogg, skriver gründer Krista Kauppinen at det er nye EU-regler som gjør det mulig å drive innovasjon innen bankmarkedet.

–Betalings-tjeneste direktivet åpner dørene for selskap som kan levere mange av tjenestene til tradisjonelle banker, men med en helt ny vri. EU reglene gjør deg i stand til å ta imot kapital, gjennomføre og ta imot betalinger (altså nettopp det mange kunder krever fra en bank) og tilby disse tjenestene over hele EU-området.

Dette blir enda enklere med en integrert euro-sone, skriver Kauppinen som mener at alt ligger til rette for en storstilt innovasjon innen banktjenester i Europa.

Interessert i bank og IT? Da bør du sjekke ut programmet på Toppmøte Bank & Finans som digi.no arrangerer 5. desember sammen med FNO i Oslo.