BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil erstatte JPEG på weben

Google lanserer nytt bildeformat for å få raskere web.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. okt. 2010 - 10:48

Google er ekstremt opptatt av at weben skal oppleves som rask og smidig. Derfor har selskapet utviklet en rekke løsninger som kan bidra til dette målet.

I går kunngjorde Google at turen nå har kommet til bildene på weben. I dette blogginnlegget skriver Googles Richard Rabbat at bilder og fotografier utgjør omkring 65 prosent av datamengden på en gjennomsnittlig webside i dag. Google mener at dette kan bidra til redusert opplevelse av weben, spesielt over nettverk med begrenset båndbredde.

Det Google har gjort, er å utvikle et nytt bildeformat, WebP, som skal kunne erstatte bruken av dagens mye brukte JPEG-format på weben. Begge formatene benytter en form for datakorrumperende kompresjon, men WebP skal gi mindre bilderfiler enn JPEG uten at kvaliteten på bildet reduseres.

Rabbat skriver at WebP benytter en bildekompressor som er basert på VP8-kodeken som Google ga ut som åpen kildekode i mai i år, som som brukes i videoformatet WebM. I tillegg benyttes et containerformat basert på RIFF, som ikke krever mer enn 20 byte per bilde. Dette kan utvides til å lagre alle ønskelige metedata.

Google har testet det VP8-baserte bildeformatet ved å plukke en million bilder fra weben. Et flertall av disse var JPEG-bilder, men også noen PNG-er og GIF-er. Ved å omkode bildene til WebP skal filene i gjennomsnitt ha blitt 39 prosent mindre i størrelse, angivelig uten merkbare reduksjoner i den visuelle kvaliteten. Google antar at filstørrelsen vil kunne reduseres ytterligere dersom man starter fra et ikke-komprimert bilde. En oversikt over testresultatene finnes her.

Google har laget et galleri hvor man kan sammenligne JPEG- og WebP-versjonene av det samme bildet. WebP-bildene er lagret i en PNG-container siden ingen nettlesere støtter WebP ennå. Reduksjonen i filstørrelsen for bildene i galleriet er på mellom 10,6 og 75,7 prosent.

WebP er på ingen måte ferdig utviklet. Så langt har Google gitt ut en testversjon av et konverteringsverktøy med åpen kildekode. Foreløpig er dette kun tilgjengelig for Linux, men en Windows-versjon kan ventes om ikke så lenge. Foreløpig støtter ikke WebP noe transparent lag (alfakanal), men dette skal komme på plass gjennom en framtidig oppdatering.

Google ønsker selvfølgelig at nettleserleverandørene implementerer støtte for formatet så raskt som mulig, men foreløpig ser det ikke ut til at noen av de andre har forpliktet seg til å levere slik støtte. Google skal selv bygge inn slik støtte i en kommende versjon av Chrome-nettleseren. Til Cnet News sier Rabbat at slik støtte vil komme om noen uker, men det er uklart om han da mener i en testversjon av Chrome eller i en stabil utgave.

Det vil være mulig for nettsteder å registrere om nettleseren har WebP-støtte og levere JPEG-bilder i stedet, dersom WebP-støtten mangler.

Historien har vist at det er vanskelig å erstatte JPEG. Det finnes allerede flere formater som på papiret er bedre og mer moderne, blant annet JPEG 2000 og Microsofts JPEG XR. Men ingen av disse formatene har slått an. Man skulle tro at Microsoft har minst like stor tyngde som Google til å fremme bruken av et nytt format, så det er høyst uklart om Google vil lykkes.

Rabbat sier til Cnet News at utfordringene ved dette er enorme og at selskapet tenker svært langsiktig når det gjelder promoteringen av formatet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.