BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil erstatte OLED med «kvanteprikker»

Lover store skjermer med ny teknologi, men heller ikke QLED står uten utfordringer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. des. 2010 - 15:40

Bortsett fra at LED-er i er på vei til å erstatte CCFL-er (Cold-cathode fluorescent lamps) som bakgrunnslys i LCD-skjermer, har det de siste årene vært langt mellom de store framskrittene innen skjermteknologi.

SED-teknologien (Surface-conduction Electron-emitter Display), som for noen år tilbake virket svært lovende, ble i praksis lagt død av Canon nå i høst. Selv om teknologien lovet svært gode egenskaper, førte blant annet fallende priser på LCD-skjermer til at Canon mistet troen på at SED-skjermer ville kunne selges uten tap.

OLED-teknologien (Organic Light Emitting Diode) har på sin side blitt en suksess, men kun i relativt små skjermer. Årsaken skal være utfordringer knyttet til produksjonen av større paneler. Likevel er det ventet at en 31 tommers OLED-basert 3D-tv som LG Display viste fram i høst, vil komme i salg i mars 2011. Forventet pris er dog 7000 euro.

Det amerikanske selskapet QD Vision, som har gründere med bakgrunn fra MIT, har sammen med nettopp LG Display, samt belgiske Solvay, gått sammen om å lagre skjerm basert på en teknologi som kalles QLED (Quantum dot Light Emitting Diode).

Kvanteprikker, som er den sentrale delen av QLED-teknologien, er ifølge NTNU halvledende nanokrystaller som er så små at kvantemekaniske effekter dominere. Kvanteprikker produserer et klart lys og rene farger dersom de utsettes for strøm.

Til PhysOrg.com sier teknologisjef i QD Vision, Seth Coe-Sullivan, at QLED-prosjektet nå nærmer seg det punktet hvor teknologien kan kommersialiseres som en konkurrent til OLED-skjermer.

Prototyper av QLED-baserte skjermer. <i>Bilde: QD Vision</i>
Prototyper av QLED-baserte skjermer. Bilde: QD Vision

Coe-Sullivan sier at OLED fortsatt har noen uløste utfordringer, spesielt når det gjelder store skjermer, og at QLED vil kunne være en løsning på dette.

Blant utfordringene Coe-Sullivan nevner, er OLEDs behov for en skyggemaske, en teknikk som bare fungerer godt med små skjermer. QLED har ikke behov for en slik maske. Dessuten behøver enkelte OLED-skjermer trenger fargefiltre for å kunne produsere rene farger. Dette behovet har ikke QLED.

Når QLED, ifølge QD Vision, i tillegg er billigere å produsere og mer energieffektiv enn OLED, burde valget være enkelt. Dessverre er heller ikke QLED-teknologien problemfri.

Blant utfordringene som gjenstår, er levetiden. Dagens beste QLED-skjermer har en levetid på bare 10 000 timer. Det er ikke nok for store skjermer. Dessuten gjenstår det å sikre at fargegjengivelsen er uniform gjennom hele spektrumet.

QD Vision skal ifølge Coe-Sullivan har kommet langt i prosessen med å løse disse utfordringene, men han vil overfor PhysOrg.com ikke gi noen nøyaktig tidsplan for kommersialiseringen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.