BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil finne Telenors verdi

Samferdselsdepartementet vil vite hva Telenor er verdt. I en anbydsinnbydelse til flere finansanalytikere i det norske markedet skriver departementet at en ønsker jevnlige verdivurderinger av statsaksjeselskapet. Sist en verdifastsettelse ble gjort, i forbindelse med etableringen av aksjeselskap, ble resultatet i underkant av 27 milliarder kroner.

Hva Telenor er verdt er gjenstand for mange spekulasjoner. TV2 hevdet torsdag at verdien kan være så mye som 40 milliarder. Finansanisen antyder i dag en verdi på mellom 20 og 30 milliarder. Tormod Hermansen selv antyder i ulike intervjuer en verdi på nærmere 30 milliarder kroner. Til sammenligning er Telenors egen bokførte egenkapital ved utløpet av 3. kvartal i overkant av 15 milliarder. Resultatet etter de tre første kvartalene er 1,4 milliarder kroner.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, sier til digi:tele at den ferskeste verdifastsettelsen av Telenor viste vel 27 millliarder kroner. Denne ble gjort da Televerket ble etablert som statsaksjeselskapet Telenor den 1. november 1994. - Den har vel steget noe siden da, tror Melgaard. Resultatene har heller ikke uteblitt for Telenor. Melgaard tipper at overskuddet i siste kvartal vil overstige 600 millioner kroner, slik at det totale overskuddet for 1996 vil havne over 2 milliarder kroner.

Nå skal departementet rydde opp og finne en mer eksakt verdi på statsaksjeselskapet. I brevet til ni ulike finansanalytikere skriver departementet at en ønsker toårlige verdivurderinger av Telenor. En vurdering skal også inkludere synspunkter på selskapets resultater, konkurranseposisjon også framtidsutsikter.

Departementet mener at den første rapporten skal foreligge innen utgangen av mai. Resultatene skal offentliggjøres. Dermed får departementet en god oversikt som også kan være grunnlag for en verdifastsettelse i forbindelse med eventuelt fremtidig salg av hele eller deler av Telenor.

- En annen ting en slik vurdering kan få konsekvenser for er rating for kredittverdighet, sier Melgaard. De kredittvurderingene som så langt er gjort av Telenor plasserer selskapet så og si på toppen av den skalaen kommersielle bedrifter kan forvente å oppnå, bare slått av staten.

Les også: Ikke aktuelt med salg

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.