Vil fjerne forstyrrende pip fra personsøker

Forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin er snart klar med den ultimate helsemobilen.

Vil fjerne forstyrrende pip fra personsøker

Forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin er snart klar med den ultimate helsemobilen.

Når callingen piper på hylla i enden av operasjonssalen er det noen som trenger din hjelp. Men pipingen fra søkeren forstyrrer ofte operasjonen, og når man får mulighet til å svare på oppropet er kanskje ikke den som ringte tilgjengelig lengre.

Bedre er det selvfølgelig ikke hvis man sitter i en vanskelig samtale og forklarer en pasient at han har fått kreft eller en annen alvorlig sykdom.

Nå vil forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin (NST) jobbe med å redusere dette problemet.

NST-forskere skal lage en telefon-teknologi som gjør at en telefon skal kunne brukes til alt: Som personsøker, som telefonsvarer og som en vanlig telefon. Den teknologien skal lages slik at alt-i-telefoner skal kan brukes sammen med det eldre personsøkerutstyret, som er i bruk på sykehusene i dag.

- Legene skal slippe å gå rundt med et helt stativ av kommunikasjonsmidler i lomma. Isteden skal alt integreres i en enkelt enhet, forteller doktorgradsstipendiat Terje Solvoll videre, til NST.

Ideen er at telefonen sender et signal til en base, som registrerer i hvilken sone telefonen er i. Hvis legen har satt opp telefonen slik at han eller hun ikke skal tilkalles på i for eksempel operasjonsstua eller et pasientrom, så kan den som ringer få lagt igjen en beskjed uten at telefonen piper.

Hvis det er en akuttsituasjon - og legen må kunne nås - så vil den som ringer kunne komme gjennom til legen ved å ikke legge på eller ved å ikke legge igjen beskjed på svareren, men ringe til han eller hun kommer gjennom til legen.

I de tilfeller der legen derimot er tilgjengelig vil systemet slippe samtaler gjennom. Resultatet blir et telefonsystem som automatisk registrerer om legen er tilgjengelig eller ikke - og som oppfører seg deretter.

Legene skal slippe å gå rundt med et helt stativ av kommunikasjonsmidler i lomma. Isteden skal alt integreres i en enkelt enhet Knut Magne Augestad er doktorgradsstipendiat ved NST og har jobbet som lege siden 1996. Med elleve års erfaring i å bære rundt på personsøker på jobben ser han et stort behov for et mer fleksibelt kommunikasjonssystem ved sykehusene.

Prosjektet er finansiert gjennom Verdikt-programmet i Norges forskningsråd og varer fra 2007 til 2011. Utviklingen av systemet blir gjort i samarbeid mellom Nasjonalt senter for telemedisin, Telenor, Ascom, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

(FOTO: Jan Fredrik Frantzen, NST)

Til toppen