Vil fjerne Nokia fra mobilskjermen

Til nå har mobilprodusentene fått dominere, men nå gjør Vodafone opprør. Nå blir det Vodafone-system på skjermene.

Hittil har mobilprodusentene hatt makten og fått gjøre som de vil, noe som blant annet har gjort Nokia til et av verdens mest kjente merkevarer. Men nå gjør Europas største mobiloperatør, Vodafone, et forsøk på opprør: Med 103 millioner kunder vil mobiloperatøren vil forsøke å fratvinge Nokia og de andre produsentene både eierskapet til kundene og makten til å utforme mobiltelefonene.

Selskapet planlegger derfor å snu mobilmarkedet på hodet og selge en rekke mobiltelefoner med Vodafone-logo og et felles Vodafone-grensesnitt, skriver Reuters. Ut ryker dermed menysystemene og skjermbildene selskaper som Sony-Ericsson, Siemens og Nokias brukere er blitt vant med.

Ifølge Reuters har Vodafone allerede klart å presse selv Nokia til å legge inn Vodafone-programvaren i deres telefoner. Men Nokia skal få lov å beholde sin logo på telefonen. Det er ikke sikkert de andre og langt mindre produsentene har makt nok til.

Vodafone vil introdusere de nye Vodafone Live-telefonene mot slutten av året, skriver Reuters.

Målet til Vodafone er at kundene skal velge en Vodafone-telefon og den skal fungere likt - uansett hvilken telefon du har kjøpt.

Hensikten til Vodafone er klar - selskapet vil at kundene skal være lojale overfor dem og ikke mobilprodusentene. Dessuten vil Vodafone gjøre det enklere for kunder å bruke nye tjenester som spill, SMS og lokalisering, for det er her de største marginene ligger.

Men det er vanskelig å øke bruken dersom man må forklare kundene hvordan man finner funksjonene på forskjellige telefoner.

Vodafones utspill blir dermed et svar på kritikken mot hva mange mener er mobilprodusentenes manglende evne til innovasjon. Selskaper som Nokia og Sony-Ericsson har vært kritisert for å nekte å lage nye knapper med hurtigtilgang på for eksempel WAP eller SMS, noe blant andre DoCoMos iMode har vært flinke til.

Til toppen