BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil fjerne skatt på opsjoner

Regjeringen Jagland kan få kjørt seg i opsjonsbeskatningssaken. I et brev til nestleder Per Kristian Foss i Finanskomiteen ber finansdirektør Morten Løfsnæs i Dolphin om at skatt på opsjoner i arbeidsforhold ikke gjøres gjeldende i de tilfeller hvor samtlige ansatte får tilbud om en opsjonsavtale.

Øystein Kvistad
22. mai 1997 - 15:44


Morten Løfsnæs
Per Kristian Foss

"Som kjent er det stor konkurranse om kvalifiserte ingeniører i informasjonsteknologi-industrien. Hos mange av de aktørene som ligger i forkant av den teknologiske utviklingen er kunnskapene og erfaringene hos de ansatte å regne som selskapets viktigste aktiva. Samtidig overbyr bedrifter hverandre for å få tak i de dyktigste personene. Da er det om å gjøre å finne midler som gjør det mindre fristende for den enkelte ansatte å skifte beite, uten at personalkostnadene blir for høye. Det er i slike tilfelle opsjonsordninger er en interessant løsning for arbeidstaker så vel som arbeidsgiver", skriver Løfsnæs i brevet, og legger til at det for Dolphins vedkommende i tillegg var et moment at de som var med i de første årene og tok den betydelige risiko forbundet med å starte et utviklingsselskap, skulle få en påskjønnelse hvis markedsverdien på selskapets aksjer ble slik man håper på.

De fleste av Dolphins ansatte inngikk sine opsjonsavtaler i 1995, altså før forskriften om skattlegging av opsjonsavtaler trådte i kraft. De som ansettes etter 1. januar 1996 vil imidlertid ikke kunne inngå noen opsjonsavtale med selskapet, i og med at den nye skatteordningen gjør dette økonomisk uinteressant.

"Dette betyr igjen en urettferdighet i forhold til nye og gamle ansatte og i mellom de som er ansatt i Norge og de som er ansatt i USA", påpeker Løfsnæs, som uttrykker svært liten forståelse for den nye skatteforskriften.

"Det er vel den eneste situasjonen i norsk skatterett hvor skatteplikt oppstår før noen form for gevinst eller fortjeneste er realisert. Hvis Stortinget ønsker å stoppe den type ordninger hvor kun selskapets ledelse sikrer seg ekstrafortjeneste gjennom gunstige opsjonsavtaler, kan vi ha en viss forståelse for dette. Men at Stortinget ønsker å frata arbeidstakere i IT-industrien og for såvidt også i mange andre virksomheter, muligheten til en ekstraordinær honorering hvis selskapet utvikler seg positivt, er uforståelig", tordner Dolphin-direktøren.

"Dersom det er et politisk ønske om å satse på IT-industri, burde det også være ønskelig å legge rammebetingelsene best mulig til rette slik at hverken bedrifter eller ansatte finner det interessant å flagge ut", poengterer Løfsnæs. Han viser til at det fra mange hold er uttrykt ønske om å stimulere til at flere eier aksjer i den bedrift de er ansatt, for derved å kunne få sin del av en eventuell verdistigning i selskapet. Aksjeopsjoner er et rettferdig, enkelt og lite ressurskrevende middel til å oppnå alt dette, mener Dolphin-direktøren.

Brevet avsluttes med en oppfordring til Per Kristian Foss og Finanskomiteen om å foreslå å endre "Forskrift om Skattlegging av Opsjoner i Arbeidsforhold" slik at den ikke gjøres gjeldende i de tilfeller hvor samtlige ansatte får tilbud om en opsjonsavtale.

Du kan lese hele brevet fra Løfsnæs til Finanskomitéen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.