BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil fjernstyre rotter for å finne bomber

Rotter med elektroder i hjernen og en radiomottaker på ryggen kan fjernstyres inn i usikre områder for å finne bomber eller jordskjelvofre. Dette hevder forskere ved State University of New York.

Norsk Telegrambyrå
2. mai 2002 - 11:00
Forsker med rotte på bordet.
Forsker med rotte på bordet.

"Roborottene" kan styres fra en datamaskin opp til 500 meter unna. Dyrene vil ha en elektrode koblet til lystsenteret i hjernen, i tillegg til to elektroder som simulerer impulser fra venstre eller høyre værhår. På denne måten er det mulig å få rottene til å løpe, klatre, hoppe eller snu.

Forsøk av denne typen er allerede blitt gjort i labyrinter. Til å begynne med fikk dyrene en lykke-impuls når de handlet riktig. Men etter hvert lærte de å snu seg uten noen form for belønning, sier forskerne til tidsskriftet Nature.

Ved hjelp av et satellittbasert navigasjonssystem er det mulig til en hver tid å vite hvor rottene befinner seg. Rotter har utmerket luktesans, og kan trenes til å finne mennesker eller eksplosiver. På denne måten kan de spille en rolle i arbeid i katastrofeområder.

Rotte fikser bombe.
Rotte fikser bombe.

Forskerne innrømmer at det å manipulere dyrs bevissthet og atferd kan reise etiske spørsmål. De påpeker likevel at rottene lever fullstendig normale liv når de ikke har på seg deg ryggsekken med radiosender og elektroder.

- De er ikke zombier, de arbeider med instinktene sine, sier en av forskerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.