Vil flytte film med mobil, ikke DVD

Reitan-eide Narvesen og 7-11 vil kutte ut DVD og la kundene transportere leiefilm med sine mobiler.

Reitan-eide Narvesen og 7-11 vil kutte ut DVD og la kundene transportere leiefilm med sine mobiler.

Reitan Servicehandel, som eier Narvensen og 7-11-kjeden, planlegger et helt nytt system for salg av videofilm, skriver Computerworld.

Målet er å demme opp for økende videoleie over kabel, satellitt og bredbånd. Reitan Servicehandel-sjef Torstein Schroeder vil ikke ut med alle detaljer, det er enda langt frem.

Senere i september skal Reitan demonstere systemet man skal bruke, men digi.no får en skisse av hvordan system skal fungere:

Det er ikke Reitan som har designet teknikken og konseptet, Reitan har inngått et avtale med stor amerikansk leverandør. Hvem vil ikke Schroeder røpe.

Systemet skal plassere ut en leie-terminal i butikkene og la brukere stikke inn et nytt type Flash-minne-kort på 1 eller 2 GB. I dag koster et 1GB kort bare 550 kroner, men de er for trege. Reitan saster på en ny type kort som kan kopiere 150 ganger raskere enn dagens teknologi. Bare da vil det gå fort nok ved å overføre en hel film ved terminalen i butikken.

Fordelen vil være mange - Reitan sparer plass og kan tilby et mye større antall filmer som aldri blir utleid mens kundene slipper å komme tilbake med filmene.

I utgangspunktet skal så brukere kunne gå hjem og sette kortet inn i en avspiller-enhet som er koblet til TV. Bruker man MPEG-4 komprimering går en spillefilm i TV-kvalitet inn på et 1-GB-minnekort. Hvilken type avspillingsenhet som skal ha minnekort-plass eller om man skal bruke mobilen, vil ikke Schroeder.

Men avspilleren vil måtte støtte det foreløpig ukjente rettighetsystemet Reitan-systemet skal bruke. For filmen kan bare spilles av i løpet av en 24 timers periode - så er det slutt.

Men brukere kan også kjøpe og se filmen på en mobil eller en annen mobil enhet. Reitan Servicehandel planlegger priser som følger oppløsningen - film blir billigere i mobile formater.

- Vi skal lansere en pilot om rundt 12 måneder. Vi ser for oss terminaler i butikkene som lar kundene velge mellom 500 filmer. Terminalene oppdateres med nye filmer om natten over vårt nett, forteller Reitan-sjefen.

Mye skal på plass før Reitan skal lansere, men Schroeder spår det vil skje med hva slags mobiler og annet utstyr norske konsumenter har de neste 12 månedene. Mye vil avhenge av prisen på de nye og raskere Flash-minnekortene.

- Det er likevel Hollywood som er den store sperren. Filmbransjen er livredd for piratkopiering, men foreløpig er flere av de store filmselskapene positive, forteller Reitan-sjefen.

Til toppen