Vil forby nettsjikane

Stoltenberg varsler lovendring.

Vil forby nettsjikane
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet lovforslag som skal forby sjikane på nett i sin nyttårstale. Bilde: regjeringen.no web-tv

Regjeringen skal ta et oppgjør med digital mobbing. Det varslet statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale.

Det var etter å ha nevnt positiv bruk av internett, 15 år gamle Juliane Asdal ble hyllet for sin Facebook-kampanje mot mobbing, at Stoltenberg varslet lovendringer.

- Ingen fortjener å bli mobbet. Og ingen skal få true andre uten konsekvenser. Derfor vil regjeringen at hatefulle ytringer på nettet skal straffes. Til våren vil vi fremme et lovforslag om dette til Stortinget, sa statsministeren i den tradisjonsrike nyttårstalen.

Les talen i sin helhet eller se opptaket på regjeringens nettsider.

Straffe barn?

Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde, som også er infosjef i IT-oppstarten Easybring, virket ikke særlig positiv til forslaget. Hun spør om dette betyr at man nå skal begynne å straffeforfølge barn som mobber.

- Gleder meg til regjeringen skal bevilge penger til et politi som skal forfølge barn som mobber hverandre på internett, skrev Lunde ironisk i en twittermelding.

Det er ikke første gang den rødgrønne regjeringen har varslet tiltak mot digital mobbing. Allerede i 2007 tok daværende justisminister Knut Storberget til orde for å styrke politikontrollen på nettet, etter nedslående resultater i en undersøkelse om sjikane på nett.

Internett er ikke noe lovløst territorium og det virker uklart hva det nye varslede lovforslaget vil kunne inneholde. Det norske lovverket har allerede bestemmelser som kan anvendes for å slå ned på sjikane og mobbing, uavhengig av medium. Den første dommen etter nettsjikane i Norge falt i 2004 og er tidligere omtalt på digi.no.

Digital mobbing var også bakgrunnen for at det samme året ble innført et forbud mot anonyme mobil-abonnement i Norge.

    Les også:

Les mer om: