TELEKOM

Vil forby salg av sim-kort uten ID-sjekk

Arbeiderpartiets Jan Bøhler vil at det skal bli ulovlig å selge sim-kort uten at kjøperens identitet blir «sjekket og registrert på en grundig måte».

Jan Bøhler vil skjerpe kravene til ID-sjekk ved salg av sim-kort som et ledd i å bekjempe kriminalitet.
Jan Bøhler vil skjerpe kravene til ID-sjekk ved salg av sim-kort som et ledd i å bekjempe kriminalitet. Vidar Ruud / NTB scanpix
11. mars 2019 - 15:14

Stortingsrepresentant Bøhler har lenge engasjert seg i kampen mot gjengkriminalitet og organisert kriminalitet. Han sier til Dagens Næringsliv at svak kontroll med hvem som kjøper sim-kort, gjør politiets arbeid vanskeligere.

llustrasjonsfoto. <i>Foto:   Audun Braastad / NTB scanpix</i>
llustrasjonsfoto. Foto:   Audun Braastad / NTB scanpix

– Politiet sier de har 50–60 saker hvor de strever med å finne ut av hvem som står bak forskjellige typer kriminalitet. Årsaken til problemet er at det er så lett å skaffe sim-kort. Kriminelle gjenger og nettverk i Oslo har fått kjøpe sim-kort uten å legitimere seg, sier Bøhler.

Dagens Næringsliv har nylig vist hvor enkelt det er å skaffe seg kontroll over en annen persons telefonnummer – såkalt mobilkapring – nettopp på grunn av svak ID-kontroll.

I dag krever loven «entydig identifisering» av den som kjøper sim-kort, men sier ikke noe om hvordan dette skal skje.

– Det avgjørende er å få en mye strengere sikkerhetskontroll. Det som mangler i loven og særlig praksisen som er nå, er at det ikke anses som et tydelig lovbrudd når det ikke gjøres. Det er ikke strengt nok, sier Bøhler.

Han foreslår altså et krav om «at kjøpers identitet blir sjekket og registrert på en grundig måte». Stortingets justiskomité kommer med sin innstilling i saken denne uken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.