BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil framtidens Windows «bootes» fra nettskyen?

Patentsøknad fra Microsoft peker i den retning, også for mobile enheter.

Illustrasjon av et eksempel på en datamaskin hvor man kan bygge inn ulike aspekter av oppfinnelsen Microsoft forsøker å få patentert.
Illustrasjon av et eksempel på en datamaskin hvor man kan bygge inn ulike aspekter av oppfinnelsen Microsoft forsøker å få patentert.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. aug. 2011 - 15:32

Nettskyen er blant Microsofts største satsningsområder, og selv om stabiliteten ikke er på topp ennå, så anser stadig flere kunder denne formen for tjenester som attraktive.

Så ser det ut til at Microsoft i alle fall leker med tanken om å gå et langt skritt videre. I en patentsøknad som ble offentliggjort i forrige uke, og som ConceivablyTech ser ut til å være først med å finne, beskriver selskapet et datasystem med oppstart gjennom strømmende lagring. Teknologien skal være egnet nær sagt alle typer datamaskiner – Microsoft nevner blant annet pc-er, servere, nettbrett, stormaskiner, håndholdte enheter og programmerbar konsumentelektronikk.

Teknologien som beskrives i patentsøknaden omfatter en virtuell harddisk som vedlikeholdes med innhold fra i alle fall to lag med datalagre, hvor det ene befinner seg nær datasystemet – for eksempel direkte tilkoblet eller tilgjengelig via et rakst nettverk, og det andre er mer fjerntliggende – for eksempel i en nettsky.

Leseforspørsler vil betjenes av det nærliggende datalageret dersom dataene er tilgjengelige der. Ellers vil forespørselen sendes videre til det fjerntliggende basis-datalageret. Det nærliggende datalageret kan konfigureres med en cachelag, som korresponderer med det fjerntliggende basislaget, og et lag som isolerer endringer gjort med skriveoperasjoner. Alternativt kan et enkelt lag brukes til både å mellomlagre lesedata og til å lagre skrivedata. I søknaden heter det også at en kopioperasjon som kjøres i bakgrunnen kan brukes til å fylle cachen inntil det ikke lenger er behov for det fjerntliggende datalageret.

Flytdiagram som viser eksempler på trinnene som kan bli brukt til å operasjoner med en virtuell harddisk vedlikeholdt mellom et nært og et fjernt datalager. <i>Bilde: Micrsofts patentsøknad</i>
Flytdiagram som viser eksempler på trinnene som kan bli brukt til å operasjoner med en virtuell harddisk vedlikeholdt mellom et nært og et fjernt datalager. Bilde: Micrsofts patentsøknad

Microsoft mener at teknologien vil åpne for rask oppstart fordi den virtuelle disken er tilgjengelig umiddelbart, i stedet for at man må laste ned hele avbildningen av operativsystemet før avbildningen brukes til å «boote» fra. Under en oppstartsoperasjon er ifølge patentsøknaden bare behov for en liten del av data fra oppstartdisken, noe som kan være tilgjengelig enten i det nærliggende datalageret, i det fjerntliggende datalageret eller begge steder.

Det beskrevne datalagrene trenger ikke være tradisjonelle harddisker eller lagringsenehter, men kan være enhver anordning med data. Det trenger ikke være snakk om data som anses som filer, men kan også godt være dette, eller lager vedlikehold som en database med blokker, som en logg over lese- og skriveoperasjoner eller andre løsninger.

Patentsøknaden inkluderer langt flere detaljer enn det som er beskrevet i denne artikkelen, men minner på mange måter om cachesystemer som benyttes av mange CPU-er.

En klar fordel med en slik løsning, er at man aldri mer vil måtte tenke på å oppdatere programvaren, eller å måtte sikkerhetskopiere dataene. Begge deler må gjøres av dem som drifter fjerndatalageret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.