JUSS OG SAMFUNN

Vil gi alle pasientjournal på nett

Bør bli like enkelt som nettbanken, mener Teknologirådet.

I dag må du møte opp hos fastlege eller sykehus, eller få tilsendt en papirutskrift hvis du vil ha innsyn i pasientjournalen din.

Det på tross av at journalen stort sett blir ført elektronisk gjennom EPJ - elektronisk pasientjournal.

Allerede neste år kan det bli aktuelt å la pasientene logge seg inn og sjekke helseopplysningene selv over internett, ifølge Aftenposten.

- Elektronisk tilgang kan gi mer informerte pasienter, større mulighet til egenomsorg og bedre kvalitetssikring. Innsyn i loggen kan dessuten forebygge snoking.

Slik konkluderer Teknologirådet i sitt prosjekt «Pasientjournalen på nett».

Det er ingen grunn til å vente, mener Teknologirådet, og peker på at man allerede er i gang med det samme i land som Danmark, Sverige og USA.

Sikres med eID

Helseopplysninger er sensitive og forbundet med sterke krav til sikkerhet. Nødvendig sikkerhetsnivå i eID er ventet i løpet av høsten, og dermed skulle de teknologiske og juridiske barrierene for digital helsejournal på nett være ryddet av veien.

- Med eID på plass er det bare å sette i gang. Begynn med innsyn i prøvesvar, medisinoversikt, epikriser og lignende. Samle erfaringer og bygg deretter ut tilbudet etter hvert, anbefaler Teknologirådets direktør Tore Tennøe.

Det som trengs nå er politisk vilje, og en tydelig forankring i en nasjonal plan med tilhørende midler, ifølge Tennøe.

Og viljen er der. Stortingsrepresentanter for både Arbeiderpartiet og Høyre sier i dag til Aftenposten at de støtter forslaget.

- Det ligger allerede i regjeringens IKT-strategi at man skal etablere en nettside for den enkelte pasient med tilgang til egne pasientoppysninger, sier Tove Karoline Knutsen (Ap) fra Stortingets helse- og omsorgskomité.

Bent Høie (H), som leder den samme komiteen er også positiv til forlaget.

- Vi foreslår en handlingsplan for å etablere en offentlig nettbasert helseportal, hvor pasienttilgang til egen journal inngår, sier han til Aftenposten.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.