AVTALER & KONTRAKTER

Vil «gi bort» 140 millioner

Ateas hovedaksjonær strekker seg langt for å sikre oppkjøp.

Ib Kunøe kan innkassere over 1,8 milliarder kroner dersom han selger sine aksjer i Atea til et oppkjøpsfond. Men gevinsten kunne vært 140 millioner kroner større.
Ib Kunøe kan innkassere over 1,8 milliarder kroner dersom han selger sine aksjer i Atea til et oppkjøpsfond. Men gevinsten kunne vært 140 millioner kroner større. Bilde: Per Ervland
17. okt. 2012 - 15:51

Onsdag ble det kjent at Atea, Nordens største leverandør av IT-infrastruktur, vurderer salg av virksomheten til et oppkjøpsfond.

Atea har hovedkontor i Danmark, men er børsnotert i Oslo. En viktig del av selskapet stammer nemlig fra Ementor, tidligere kjent som Merkantildata, som ble reddet av den danske IT-investoren Ib Kunøe.

Gjennom selskapet Systemintegrasjon ApS eier han over 28 prosent av aksjene i Atea. Nå er disse til salgs.

Interessant nok har Kunøe i forhandlinger med et oppkjøpsfond indikert at han kan være villig til å selge sine aksjer til 65 kroner per stykk, men det forutsetter at de øvrige aksjonærene får 70 kroner per aksje.

Med andre ord: Ib Kunøe er villig til å gi fra seg en ekstra gevinst på hele 143 millioner norske kroner for å få handelen gjennom. Totalt vil Kunøe gjennom sitt selskap innkassere over 1,86 milliarder kroner dersom handelen går gjennom. Markedsverdien til Atea er på 6,7 milliarder kroner etter budet ble kjent.

Hva er grunnen til at en hovedaksjonær vil la over 100 millioner kroner gå fra seg på denne måten? Ateas konsernsjef, Claus Hougesen, henviser til Ib Kunøe for kommentarer men peker på at dette er en del av en total pakke.

Det lyktes ikke digi.no å få Kunøe i tale onsdag. Det virker imidlertid åpenbart at Kunøe er svært interessert i å få gjennom en handel med oppkjøpsfondet. Budet er nemlig betinget at de andre aksjonærene aksepterer budet, og ved at han gir fra seg litt av gevinsten vil dette sukre pillen.

– Det er tydelig at han vil ha denne dealen gjennom, sier en megler til digi.no.

Budet som foreligger gir nemlig ikke noen stor premie. Aksjekursen steg 12,7 prosent etter at nyheten ble kjent, og har stabilisert seg tre kroner under det indikerte budet på 70 kroner. Atea har imidlertid vært en børsvinner det siste året. Siste 12 måneder har aksjekursen løftet seg 43,7 prosent.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.