Vil gi deg video over ADSL-linjer

Smartcall, en tele- og TV-leverandør som kan nå ut til 400.000 borettslag-leiligheter, vil distribuere film og annen video over sine egne nett uten innblanding fra Telenor.

Smartcall, en tele- og TV-leverandør som kan nå ut til 400.000 borettslag-leiligheter, vil distribuere film og annen video over sine egne nett uten innblanding fra Telenor.

En lang rekke aktører, blant annet Telenor, NRK og TV 2, snakker om video over Internett og større valgfrihet, men SmartCall gjør nå ord til virkelighet.

digi.no kan avsløre at selskapet planlegger å rulle ut et tilbud på bestill-video, spill og lynrask Internett-surfing til så mange som 400.000 leiligheter i frittstående og Obos/NBBL-organiserte borettslag. Smartcall har en stor fordel over vanlige teleselskap. Det er borettslagene og Smartcall som eier sine egne, interne telenettverk, ikke Telenor. Selskapet kan derfor bygge ut i sitt eget tempo, fritt og uten innblanding av Telenor. I dag leverer selskapet kabel-TV, Internett og telefoni til 35.000 leiligheter.


Smartcall-sjef Trond Nedregård innrømmer planene når digi.no ringer ham og spør.
- Vi har begynt på et prøveprosjekt på drabantbyen Romsås i Oslo. Der skal vi koble opp 2.500 leiligheter til et ADSL-nettverk med video, spill og andre tjenester i løpet av første halvår 2002, forteller Smartcall-sjefen.

Nettet skal være ferdig bygget ut mot slutten av året.

Nedregård ønsker derfor å plassere ut digitale mottakerbokser hos beboerne. Slike bokser skal få et høykvalitets TV-signal over en 8 Mbit i sekundet ADSL-linje og levere video på TV, ikke PC.
- Foreløpig koster boksene 4-5.000 kroner stykket. De blir billigere, og vi arbeider med avtaler med andre aktører som vil bidra med finansiering.

Innholdet vil beboerne motta fra en lokal borettslag-server (caching-server). Den korte avstanden til den lokale serveren gjør at det er mulig å kjøre så høy fart på ADSL-linjen - på slike linjer faller farten etter hvert som avstanden øker.

digi.no har fått høre at Smartcall har kontaktet amerikanske filmselskaper, blant annet Warner. Smartcall-sjefen benekter ikke dette.
- Vi kan ikke la TV 2 stikke av med alle inntektene - vi arbeider med både norske og utenlandske innholdsaktører, sier Nedregård til digi.no.

Den største utfordringen for Smartcall er derfor å få distribuert signalene til borrettslagene. Her har selskapet en unik løsning. Smartcall skaffet seg en av de fire lisensene på å bruke 40 Ghz-båndet til trådløs datatrafikk. Meningen er å formidle datastrømmer fra en sentral mast til mange borrettslag i for eksempel Oslo-området.

Nedregård har skaffet seg finansielle partnere til å gjennomføre store deler av prosjektet, men han vil foreløpig ikke røpe hvem.

Til toppen