BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gi deg video over ADSL-linjer

Smartcall, en tele- og TV-leverandør som kan nå ut til 400.000 borettslag-leiligheter, vil distribuere film og annen video over sine egne nett uten innblanding fra Telenor.

5. sep. 2001 - 13:14
TelenorNRKTV 2
SmartCall

digi.noSmartcall har en stor fordel over vanlige teleselskap. Det er borettslagene og Smartcall som eier sine egne, interne telenettverk, ikke Telenor. Selskapet kan derfor bygge ut i sitt eget tempo, fritt og uten innblanding av Telenor. I dag leverer selskapet kabel-TV, Internett og telefoni til 35.000 leiligheter.


Smartcall-sjef Trond Nedregård innrømmer planene når digi.no ringer ham og spør.
- Vi har begynt på et prøveprosjekt på drabantbyen Romsås i Oslo. Der skal vi koble opp 2.500 leiligheter til et ADSL-nettverk med video, spill og andre tjenester i løpet av første halvår 2002, forteller Smartcall-sjefen.

Nettet skal være ferdig bygget ut mot slutten av året.

Nedregård ønsker derfor å plassere ut digitale mottakerbokser hos beboerne. Slike bokser skal få et høykvalitets TV-signal over en 8 Mbit i sekundet ADSL-linje og levere video på TV, ikke PC.
- Foreløpig koster boksene 4-5.000 kroner stykket. De blir billigere, og vi arbeider med avtaler med andre aktører som vil bidra med finansiering.

Innholdet vil beboerne motta fra en lokal borettslag-server (caching-server). Den korte avstanden til den lokale serveren gjør at det er mulig å kjøre så høy fart på ADSL-linjen - på slike linjer faller farten etter hvert som avstanden øker.

digi.no har fått høre at Smartcall har kontaktet amerikanske filmselskaper, blant annet Warner. Smartcall-sjefen benekter ikke dette.
- Vi kan ikke la TV 2 stikke av med alle inntektene - vi arbeider med både norske og utenlandske innholdsaktører, sier Nedregård til digi.no.

Den største utfordringen for Smartcall er derfor å få distribuert signalene til borrettslagene. Her har selskapet en unik løsning. Smartcall skaffet seg en av de fire lisensene på å bruke 40 Ghz-båndet til trådløs datatrafikk. Meningen er å formidle datastrømmer fra en sentral mast til mange borrettslag i for eksempel Oslo-området.

Nedregård har skaffet seg finansielle partnere til å gjennomføre store deler av prosjektet, men han vil foreløpig ikke røpe hvem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.