JUSS OG SAMFUNN

Vil gi helse over Internett til de mest trengende

Gro Harlem Brundtland og George Soros forener nå kreftene for bringe livsviktig informasjon ut de aller fattigste.

Ole-Andreas Krohn
6. des. 2000 - 14:44

Hele verden skal nå få nyte godt av den helseinformasjonen som finnes tilgjengelig på Internett. FN`s helseorgansisajon WHO og George Soros via sitt Soros-Foundation går nå sammen for å tilby også de fattigste landene tilgang på livsviktig informasjon.

Sammen med en rekke andre private og offentlige partnere vil de samarbeide i et pilotprosjekt som er en del av FN`s større "Health InterNetwork" program. Dette programmet tar sikte på å bedre den globale helsesituasjonen gjennom informasjon over Internett.

Basert på erfaringene etter et års prøvedrift, tar partnerne sikte på å rulle ut rimelig og oppdatert helseinformasjon til medisinske klinikker og forskningsinstitusjoner i utviklingsland over hele verden, i løpet av en fem års periode. Etter to år er det målsettingen at 30 - 40 land skal være tilknyttet opplegget.

- Verdifull forskning utføres i de rikere landene mens forskere andre steder hemmes av at denne informasjonen er vanskelig tilgjengelig, sier Gro Harlem Brundtland, generalsekretær i WHO, i en pressemelding.

- Dersom forskere i disse landene kan lese de samme journalene, lete i de samme databasene, delta i diskusjonsgrupper og konkurrere om de samme stipendene som deres kollegaer fra rikere land vil dette bidra til å heve resultatene på den forskningen som utføres, fortsetter hun.

Målsettingen er at denne interaksjonen skal bidra til forenkle prosessen med å finne frem til løsninger på helseproblemer i utviklingslandene, eksempelvis Malaria, dødelige barnesykdommer og resultater av mangelfull eller feil ernæring.

I pilotfasen vil land som Armenia, Ghana. Mali, Mozambique, Mongolia, Uganda, Tanzania og Usbekistan få koblet sine forskere, lærere og studenter opp på Internett.

- Gjennom stiftelsen har vi også tidligere bidratt til å bygge ned den digitale avgrunnen mellom rike og mindre rike nasjoner. Det digitale skillet mellom nasjoner når det gjelder informasjon er et nytt problem som krever nye løsninger. Ved å forene krefter med WHO og de andre partnerne kan vi oppnå løsninger som ingen av oss kunne få til alene, sier George Soros i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra