BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gi kundene Google-krefter

VMware og EMC overfører nøkkelverktøy for nettsky og big data til nytt selskap.

Paul Maritz, veteran fra Microsoft, VMware og EMC, skal bygge opp et selskap med store ambisjoner og stort innslag av åpen kildekode.
Paul Maritz, veteran fra Microsoft, VMware og EMC, skal bygge opp et selskap med store ambisjoner og stort innslag av åpen kildekode. Bilde: VMware
14. mars 2013 - 14:53

VMware og EMC sier de vil opprette et nytt, felleseiet selskap, Pivotal Inc. EMC skal eie 69 prosent av Pivotal, VMware – som er 80 prosent eid av EMC – eier resten. EMC bidrar med i overkant av 700 medarbeidere, VMware med i underkant av 600.

Fra EMC får Pivotal produktområdene Greenplum og Pivotal Labs, mens VMware overgir vFabric, SpringSource, Gemstone, Cetas og CloudFoundry. Ifølge EMC kan Pivotal omsette for 300 millioner dollar i 2013.

Det er altså plattformer og verktøy for nettskyen og big data som overføres til Pivotal, sammen med kompetanse innen smidig utvikling.

Det nye selskapet kommer ikke som noen overraskelse. EMC og VMware kunngjorde The Pivotal Initiative 4. desember i fjor, under ledelse av Paul Maritz, CSO (chief strategy officer) i EMC og tidligere toppsjef i VMware. Det ble da varslet at hensikten var «en formell forening av disse ressursene innen andre kvartal 2013».

Navnet Pivotal stammer fra selskapet Pivotal Labs som EMC kjøpte i mars 2012. Det er et konsulentselskap spesialisert innen smidig utvikling. Blant kundene er Google, Twitter og Groupon.

Greenplum kan best beskrives som spesialist innen big data og analyse. De ble kjøpt av EMC i juli 2010. I tillegg til egen analyseplattform har de også tilbud basert på Hadoop, et rammeverk i åpen kildekode.

Mange av VMwares bidrag til nye Pivotal dreier seg om åpen kildekode.

  • vFabric beskrives som en suite av mellomvare for dataintensive applikasjoner, gjerne i nettskyen, som er optimalisert for åpen kildekoderammeverket Spring Framework.
  • SpringSource -avdelingen til VMware arbeider med verktøy knyttet til utvikling, kjøring og drift av bedriftsapplikasjoner i Java, basert på programmeringsmodellen Spring i åpen kildekode.
  • Gemstone er en spesialist innen sanntidsdrift av applikasjoner for big data, som SpringSource kjøpte i mai 2010.
  • Cetas er en spesialist innen nettskybasert analyse av store datamengder, som VMware kjøpte i april i fjor.
  • CloudFoundry er et åpen kildekodeprosjekt fra VMware for å levere plattformtjenester fra nettskyen. Det er fritt for alle å tilby plattformtjenester basert på CloudFoundry (se cloudfoundry.org). Samtidig tilbyr VMware selv plattformtjenester basert på CloudFoundry (se cloudfoundry.com).

Pivotal samler altså verktøy for big data, analyse og nettskyen, med mye innslag av åpen kildekode, i en organisasjon med høy kompetanse og erfaring innen smidig utvikling.

Hva er egentlig tanken bak det hele?

Da initiativet ble kunngjort i desember, forklarte EMC og VMware at de ville kombinere ressurser slik at de ikke bare kunne markere seg innen infrastruktur, men også erobre nye markeder innen applikasjonsutvikling og big data. Å skille ut Pivotal skulle gjøre det mulig for EMC og VMware å fokusere på infrastruktur, nærmere bestemt «datasentraler definert gjennom programvare» («software-defined data centers»).

En langt mer fyldig forklaring ble gitt av Pivotal-sjef Paul Maritz i et intervju med Wired 14. februar.

Her forteller Maritz at hensikten er å tilby teknologi og løsninger for å la bedrifter bygge IT-systemer som er like smidige, skalerbare og analyseorienterte som Google og Facebook.

Maritz understreker at han vil tilby noe mer enn evnen til raskt å bygge ut kapasitet eller til løpende å følge med alt som skjer. Et vesentlig kjennetegn ved Google og Facebook er at datasystemene deres også er konstruert med tanke på at utviklere skal være så produktive som mulig. En nyansatt utvikler med en god ide skal være i stand til å kode denne ideen og legge den ut som ny funksjonalitet i løpet av én dag. Det er innsikt i denne typen programvarearkitektur og smidig utvikling som kjennetegner det opprinnelige Pivotal, og som utgjør kjernen i det Maritz vil tilby gjennom det nye Pivotal.

– Vi skal lære bedrifter hvordan de skal kunne snu seg like raskt som Google eller Facebook, sier han i intervjuet.

Wired har innhentet sitater fra utvikler Santosh Janardhan i Facebook, som bekrefter at det er nøyaktig slik det skjer i Facebook.

Også CloudFoundry, nye Pivotals applikasjonsplattform, har aner til Google. To av nøkkelutviklerne av CloudFoundry, Mark Lucovsky og Derek Collison, var mangeårige Google-veteraner. Collison forlot for øvrig VMware i fjor, angivelig frustrert over at åpen kildekode ikke passet inn i VMwares forretningskultur.

VMware- og Microsoft-veteranen Paul Maritz får en stor utfordring når han skal gjøre en ny bedrift med så sterk forankring i åpen kildekode til en lønnsom bedrift.

Samtidig virker det ikke ueffent å løse problemet med kulturmotsetninger internt i VMware ved å skille åpen kildekodesatsingen ut i et eget selskap, kombinert med et konsulentselskap som må være en fremmed fugl for både EMC og VMware. Kombinasjonen av utviklingsekspertise og åpen kildekode har vist seg som en vellykket forretningsmodell for mindre selskaper. Nå gjenstår å se om Maritz greier å gjøre det i stor målestokk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.