FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil gi mobiler norsk mus og fingersensor

Bruk av fingersensorer er endelig i gang på PCer, men norske Idex satser på et større marked - mobiltelefoner.

11. okt. 2004 - 11:28

Sensorer som kan lese fingeravtrykk tilbyr enklere og bedre sikkerhet enn vanlige passord. Teknologien er gammel og er spådd rask vekst mange ganger. Først nå ser salget ut til å komme i gang.

Det er neppe tilfeldig at både IBM og Microsoft begge synes tiden er kommet for å lansere produkter. Først nå føler man at sensorene fungerer godt nok til bruk i massemarkedet. IBM lanserte nylig en bærbar Thinkpad-PC med innebygget sensor og Microsoft har lansert både et tastatur og en frittstående sensor (bildet). Også Casio og HP har nå produkter med sensorer.

Dette er i utgangspunktet gode nyheter for norske Idex, selv om det ikke sitter norske sensorbrikker i produktene fra IBM, Microsoft og HP.

Idex har vært gjennom en lang utviklingsfase med en rekke forsinkelser, men nå er det en meget blid Idex-sjefen Andrew Heap som tar telefonen.

- Vi har ikke satset så mye på PC, vi tror det er mobilmarkedet som er størst og der har vi en unik funksjon som skiller oss fra konkurrentene, forteller Heap.

Vanlige fingeravtrykkmålere består av en matrise med målepunkter du legger fingeren på. Idex-sensoren derimot er en stripe du trekker fingeren over. Dette gjør at sensoren måler bevegelse, noe som åpner en ny og viktig mulighet.

- Sensoren vår kan brukes som en vanlig mus som lar deg styre spill og programmer med fingerbevegelse og klikk, påpeker Heap.

Heap vil ikke si hvem han samarbeider med, men mye tyder på at han har fast fisk hos minst en mobiltelefonprodusent. For når digi.no spør når vi kan vente å se det første produktet i salg med en Idex-brikke, blir Heap ganske konkret.

- I løpet av andre kvartal til neste år, forteller Heap til digi.no.

Stemmer dette, er Heap langt inne i utviklingen av konkrete produkter med den aktuelle aktøren.

Han vil ikke bekrefte om dette er for eksempel Nokia, som tidligere vurderte teknologien til Idex.

- Nokia avbrøt disse forhandlingene ikke på grunn av lekkasjen fra vår tidligere ledelse, men fordi de følte vår teknologi ikke var moden, forteller Heap.

Heap har i dag samarbeid med ST og Texas Instrument, noe som tilpasser Idex-brikken til Symbian-operativsystemet og Windows.

- Sensorene vil dukke opp i avanserte mobiltelefoner først, men vi tror på et volummarked for billigere telefoner på grunn av styremulighetene brikken vår gir, sier Heap.

Heap indikerer også at Idex arbeider med en minnepinne-produsent som ønsker å lage et sikrere produkt. Sony selger i dag en minnepinne med fingersensor, men den er alt for dyr, mener Heap.

En utfordring er dog prisfallet som de økende produksjonsvolumene av fingertrykksensorer gir. Dette presser nå prisen på sensorer ned under fem dollar, skriver idg.se. Men Heap ser ikke dette som noe problem - Idex kan leve med priser på under fem dollar, hevder han.

Spurt om resultater for 2004, sier Heap at omsetning ikke vil øke noe særlig i år, det er 2005 som skal få fart på salget - og inntektene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.