JUSS OG SAMFUNN

Vil gi pasienten råderett over egen journal

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved UNN er først ute med tilby pasientene en egen portal.

Helsemyndighetene har i årevis jobbet målrettet for å understøtte utviklingen av

elektronisk samhandling mellom nivåene i helsesektoren, som er godt i gang over hele landet. Et naturlig neste steg er å utvikle løsninger for samhandling mellom helsevesenet og den enkelte bruker av helsetjenesten.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) skal bli det første sykehus i landet som tilbyr elektronisk kommunikasjon mellom pasient og sykehus. Pasienten skal gis tilgang til egen journal og kunne sjekke loggen for å se hvem som har vært inne og tilegnet seg informasjon om ham.

– Vi har igangsatt et arbeid som skal gi pasienten mulighet for å gå inn i journalen gjennom elektronisk kommunikasjon med sykehuset, sier sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved UNN.

Et moderniseringsgrep er utvikling av elektronisk rekvirering av laboratorietjenester fra primærhelsetjenesten til sykehuset. Gjennom prosjektet GiLab har sykehuset digitalisert laboratorienes tilbud til primærhelsetjenesten med forbedret kvalitet og sikkerhet, samtidig som ressursbehovet er redusert.

Feilfrekvensen har sunket fra 12 prosent til lavere enn 2 prosent for rekvisisjoner. Ressursbehovet ved mottaksregistrering er redusert med over 10 prosent allerede i pilotdrift av systemet. Pasientopplysninger sendes kryptert gjennom Norsk Helsenett.

Hver tredje nordmann ønsker at fastlegen skal tilby elektroniske helsetjenester. Det viser en studie gjennomført av forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin i UNN i 2007.

Det er viktig for mange pasienter at legen kan tilby tjenester som påminnelse om legetime via SMS, mulighet for e-postkontakt og mulighet for elektronisk bestilling av time.

Pasienter med kronisk sykdom og innsikt i egen tilstand bør i en viss grad gis anledning til å rekvirere prøver og vurdere konsekvensene av dem selv.

– Det er ingen grunn til å tro at andelen som ønsker elektronisk kommunikasjon med sykehuset er mindre. I Tromsø mener vi at tiden er moden for å utvikle løsninger som gir pasienten inngang til sykehuset, sier Ingebrigtsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.