BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gjennomføre rekorddyrt oppkjøp

Deutsche Telekom avtalte i fjor sommer å kjøpe amerikanske VoiceStream Wireless for nærmere 190.000 kroner per kunde eller rundt 50 milliarder dollar. I dag er budet verdsatt til 152.000 per kunde og 35 milliarder dollar etter børsfallet i høst.

Frode Eriksen
12. feb. 2001 - 09:50

Telekomaksjenes juling på børsene siden sommeren 2000, har resultert i at aksjer som betalingsmiddel ikke er like god for å si det mildt.

Dette har fått konsekvenser for Deutsche Telekom og konsernsjef Ron Sommer, som har reforhandlet avtalen selskapet gjorde med det amerikanske mobilselskapet VoiceStream Wireless i fjor sommer. Avtalen var særdeles gunstig for eierne av VoiceStream, som skulle få hele 190.000 kroner i aksjer og kontanter for hver av de 2,3 millioner kundene i selskapet.

Telekom skulle imidlertid aller helst ha brukt sine kontanter til å betale for sine dyrekjøpte UMTS-lisenser i Europa. Derfor har selskapene blitt enige om en ny avtale der Telekom slipper å betale utbytte på egne aksjer til VoiceStream-eierne i år, i bytte for at det utstedes flere VoiceStream-aksjer. Styret i VoiceStream skal ha akseptert dette ifølge The Wall Street Journal, og trolig vil også aksjeeierne i selskapet akseptere tilbudet. Selve handelen forventes gjennomført senere i år etter at amerikanske myndigheter har gitt sin tilslutning.

Selv om Telekom nå bare skal betale 35 milliarder dollar i aksjer og kontanter for VoiceStream, er det klart at handelen setter den høyeste prisen noen sinne på mobilkunder med 152.000 kroner. VoiceStreams GSM-kunder i USA er det amerikanske brohodet til Deutsche Telekom, som ønsker å bygge en global mobiloperatør. Selskapet mangler imidlertid tilstedeværelse i flere av de viktigste europeiske markedene.

Etter at FCC skiftet politisk leder fra demokratisk til republikansk etter presidentvalget er det lite sannsynlig at FCC vil nekte Deutsche Telekom å overta VoiceStream, selv om om den tyske staten ennå eier majoriteten av aksjene i det tyske teleselskapet.

Blant eierne som selger seg ut av VoiceStream er finske Sonera, som vil motta 3,7 milliarder dollar, hvorav vel 600 millioner dollar i kontanter og resten i aksjer i Deutsche Telekom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.